Menórát akart a rabbi, leszedték a karácsonyfákat

2006.12.12. 10:22
Minden karácsonyi dekorációt eltávolítottak a seattle-i reptérről, mert egy rabbi a karácsonyfák mellé egy menórát is felállíttatott volna. Bár a rabbi célja nem a karácsonyi hangulat elrontása volt, most mégis ő kapja a gyűlölködő leveleket.

Gyűlölködő levelek tömegét kapja egy seattle-i rabbi, mert panasza után leszedték a karácsonyfákat a Seattle-Tacoma reptéren, jelentette a Reuters. Elazar Bogomilsky rabbi eredetileg nem a karácsonyi dekoráció ellen tiltakozott, csak azt kérte, hogy a keresztény jelképnek számító karácsonyfák mellé állítsanak fel egy menórát is, hiszen karácsony táján a zsidók a hanukát ünneplik.

Túl sok ünnep

A reptér vezetése azonban ehelyett az összes dekoráció eltávolítása mellett döntött, mielőtt még az afroamerikai és a muszlim népesség képviselői is elkezdték volna követelni a saját ünnepeikre, a kwanzára és a bajramra emlékeztető dekorációk elhelyezését.

A Reuters beszámolója szerint a seattle-iek egy része a politikai korrektség ámokfutásának érzik a történteket. Sokan amiatt elégedetlenkednek, hogy a karácsonyfák eltávolítása az ünnep világiasítását szolgálja.

Nincs baja a karácsonnyal

Pedig ez biztosan nem volt a zsidóság ortodox ágához tartozó hászidizmust hirdető rabbi célja. A Chabad-Lubavitch ortodox mozgalom seattle-i vezetőjeként is dolgozó Bogomilsky jogi képviselője, Harvey Grad szerint a rabbi sajnálkozott a reptér vezetőinek döntése miatt, írja a Reuters.

"Mi nem folytatunk harcot a karácsony ellen. Csupán a dekoráció kiegészítését kértük, erre most gyűlölködő leveleket kapunk" - nyilatkozta a Reutersnek Grad.

A Chabad seattle-i szervezete azóta levélben kérte a reptér vezetésétől a karácsonyi dekoráció visszaállítását. Arra is ígéretet tettek, hogy abban az esetben sem tesznek jogi lépéseket, ha a dekorációnak a menóra nem lesz része.

Nem hagyományos tér

A reptér vezetése hivatalos közleményében mégis arra hivatkozik, hogy a menóra miatt távolították el az összes karácsonyi dekorációt, írja a Reuters. Mint írták, nem akartak összetűzésbe keveredni egy vallási csoporttal, ami gyertyagyújtási ünnepséget akart szervezni a reptérre.

"A reptér nem hagyományos közösségi tér, és mint ilyen, nem alkalmas egy ilyen ceremóniára. Úgy döntöttünk, minden ünnepi dekorációt eltávolítunk, hogy a reptér a fő feladatára, az utaztatásra koncentrálhasson a forgalmas ünnepi időszakban" - áll a reptér közleményében.