Százmilliót zsákmányoltak a rablók a MOM Parknál

2006.08.14. 16:27
Lefegyverezték a pénzkísérőt és elvették a nála lévő táskát, majd elmenkültek a rablók a MOM Parknál történt rablás után. A páncélutóban maradt őr több lövést is leadott a rablók autójára.

Fegyverrel várta a pénzszállítókat egy rablópáros hétfő reggel, Budán a MOM Park bevásárlóközpontnál. Nem sokkal nyolc óra előtt érkezett a páncélautó az Alkotás utcai komplexumhoz, az egyik őr a kocsiban maradt, míg társa a napi pénzforgalomhoz szükséges készpénzzel elindult a bevásárlóközpontba.

Az egyik rabló a bejáratnál állt, amikor a pénzkísérő odaért, fegyvert fogott rá, lefegyverezte az őrt, elvette tőle a táskát és a szolgálati fegyvert is, mondta el az Indexnek Schőn Péter őrnagy, a Budapesti Rendőr-főkapitányság sajtószóvivője.

Az MTI hivatalosan meg nem erősített információja szerint a támadást nem kettő, hanem négy férfi, két gépkocsival hajtotta végre, és a rablás során mintegy 80 millió forintot és 20 millió forintnyi valutát zsákmányoltak.

A sikeres rablás után az egyik támadó elfutott, a másik autóba vágta magát és úgy menekült el a helyszínről. A másik pénzkísérő ekkor több célzott lövést is leadott a menekülő rabló autójára, és el is találta azt.

Kevéssel 11 óra előtt, a XII. kerületi Tündér utcában megtalálták a rablók menekülésre használt autóját. Az MTI információja szerint az autót vezető rabló megsérülhetett, mert a gépkocsi belső terében vérnyomok maradtak. A BRFK szóvivője megeőrsítette: a hátrahagyott gépkocsiban olyan nyomokat találtak, amelyek arra utalnak, hogy az egyik elkövető megsérült, vélhetően lövés érte. A rendőrök arra kérik a rendelőket, kórházakat, gyógyszertárakat, hogy ha ilyen jellegű sérüléssel bárki jelentkezne, azonnal értesítsék a rendőrséget.


A rablásban és azt követő lövöldözésben senki nem sérült meg, azt azonban nem tudni, hogy a menekülő rablót esetleg érte-e lövés. A rendőrség jelenleg a szemtanúkat hallgatja meg, folyik a helyszíni adatgyűjtés és a rablók forró nyomos üldözése.

A szemtanúk szerint a támadók egyike 190 centi magas, erős testalkatú férfi, aki szürke baseball-sapkát, fekete bomberdzsekit viselt, és két fegyver is volt nála, írja a HavariaPress.

Bankrablás és fegyverhasználat Magyarországon (kronológia - MTI)
  • 2002. május 9. - Az Erste Bank móri fiókjában két férfi tüzet nyitott az ott tartózkodókra: hat embert megöltek, két súlyos sérült a kórházban halt meg. A rablók több mint 7,3 millió forintot zsákmányoltak.
  • 2004. február 11. - A Tolna megyei Felsőnyéken két fegyveres férfi kirabolta a takarékszövetkezetet, ahonnan közel 3,3 millió forintot vittek el. Menekülés közben rálőttek az üldözésükre indult civil ruhás rendőrre, aki a kezén és az arcán megsebesült. Február 28-án Budapesten elfogták a két bankrablót.
  • 2004. szeptember 20. - Budapesten a XI. kerületi Gazdagréti téren levő OTP-bankfiókot egy fegyveres, álarcos férfi akarta kirabolni. A levegőbe lőtt, majd ezt követően a biztonsági őr rálőtt a támadóra, aki a helyszínen meghalt.
  • 2005. április 21. - Az Örs vezér téri pénzintézetben két álarcos rálőtt a biztonsági őrre, de pénzt nem sikerült magukkal vinniük. Az őrt - akit hat lövés ért - súlyos sérülésekkel kórházba szállították.
  • 2005. szeptember 14. - Budapesten, a III. kerületi Vízimolnár utcában az Inter-Európa Bank fiókjában egy bukósisakos férfi fegyverrel támadt a biztonsági őrre, akit lábon lőtt, s több lövést is leadott, de más nem sérült meg. Az elkövető a rabolt pénzzel elmenekült.
  • 2006. március 31. - Budapesten a IX. kerületi Üllői úton fegyveres rablási kísérlet történt egy pénzintézetben. A símaszkos támadó lövést adott le, amit a biztonsági őr viszonzott, így a rabló zsákmány nélkül elmenekült.
  • 2006. május 31., - Fegyverrel rabolták ki Budapest IV. kerületében, az Árpád úton lévő K and H bankfiókot. A rablás során két biztonsági őr megsérült.
  • 2006. június 8. - Szigetszentmiklóson két bukósisakos férfi próbálta fegyverrel kirabolni a K and H Bank irodáját. A biztonsági őr rálőtt a támadókra. Az egyik bankrabló súlyosan megsérült, a társa elmenekült. 9-én a rendőrség azonosította az elmenekült bankrablót.
  • 2006. június 16. - Budapesten, a X. kerületben kirabolták a CIB Bank fiókját. A biztonsági őr többször is rálőtt az elkövetőre, aki egy késsel megtámadta az üzlet egyik női alkalmazottját. A nő súlyos, a támadó életveszélyes sérüléseket szenvedett. A rablási kísérlet során a biztonsági őr is megsérült.