Felszámolják az amszterdami piroslámpás negyedet

2007.12.18. 13:50
Hét éve dolgozhatnak legálisan a prostituáltak a holland főváros vigalmi negyedében, de a polgármester szerint az intézkedés nem fékezte meg a szexiparhoz kapcsolódó bűnözést. Költözniük kell a kluboknak, a pornómoziknak, és csak néhány növényi alapú drogot kínáló bolt maradhat.

Luxusszállodák, osztályon felüli éttermek és művészeti galériák nyílnak hamarosan a kirakatbordélyok, a szexklubok és a "coffee shop"-ok helyén az amszterdami piroslámpás negyedben. "Kitakarítjuk a környéket" - jelentette be Job Cohen polgármester a negyed szélén álló ötcsillagos Krasanpolsky hotelben tartott sajtótájékoztatón.

A főpályaudvartól délre fekvő Wallenben, a történelmi városmagban kialakult vigalmi negyed éveken belül szinte teljesen eltűnik. A közel négyszáz apró örömtanya - amelyeknek kirakatméretű ablakai mögött most még női és férfi prostituáltak kelletik magukat - többségét felszámolják. Költözniük kell a kluboknak, a pornómoziknak, és alig maradhat néhány marihuánát és hasist árusító "coffee shop" és növényi alapú pszichoaktív drogot kínáló "smart shop".

Gátat vetnek

A prostitúció legalább a 13. század óta jelen van a városban, mióta az első kereskedőhajó matrózai körbesétáltak a kikötőben. 2000 óta a prostituáltak egyéni vállalkozóként legálisan dolgozhatnak, de Cohen szerint az intézkedés nem váltotta be a reményeket. Nem fékezte meg az amszterdami szexipart ellenőrző gengsztereket, nem csökkent a szervezett bűnözés, az emberkereskedelem és a pénzmosás volumene, és nem tűntek el Wallenből a kerítők és a zsebtolvajok.

"Most irányt váltunk, különösen azért, hogy gátat vessünk a szexmunkások kizsákmányolásának" - mondta a polgármester. A prostituáltszakma korhatárát 18 évről 21-re emelik, a földalatti escortszolgálatoknak és a prostituáltakra szakosodott "örző-védő" vállalkozásoknak pedig engedélyt kell kiváltaniuk, és csak akkor működhetnek, ha van bejegyzett telephelyük és rendszeresen könyvvizsgálói jelentést nyújtanak be a városházára.

A Wallen irányítószámáról, illetve a környéket érintő új metróvonal átadási dátumáról elnevezett Project 2012 másik eleme az ingatlanfejlesztés. "Visszaszerezzük a negyedet és visszaadjuk az amszterdamiaknak" - mondta Lodewijk Asscher alpolgármester.

Mutatóba marad

A városvezetés már szeptemberben bejelentette, hogy megkurtítják az örömtanyavilágot: 25 millió euróért - több mint 6 milliárd forintért - egyszerűen felvásárolják az ingatlanok egyharmadát. A programot most kiterjesztik. Asscher pontos számokat nem említett, de azt világossá tette, hogy mutatóba is alig marad valami a vigalmi negyedből.

A restaurált műemléképületekben elit éttermek, elegáns szállodák, üzletek és galériák nyílnak majd és a turizmus legfeljebb rövidtávon látja kárát a fejlesztésnek. "Világos, hogy a mostani turisták jelentős része, mint például a hangoskodó, durva britek nem pontosan azok, akiket mindenki szívesen lát nálunk" - mondta a várospolitikus. "Meggyőződésünk, hogy a környék sokkal vonzóbb lesz, ha megmaradnak a piroslámpás kirakatok, de megszűnik a bűnözés és megjelennek az új, színvonalas idegenforgalmi szolgáltatások."

Mariska Majoor, a Prostitutie Informatie Centrum (PIC) információs és érdekvédelmi szervezet vezetője szerint a városháza terve miatt négyből három prostituált biztosan becsukhatja a boltot. "Ha kisebb a kínálat, kisebb a kereslet." A kirakatbordélyok bezárása miatt csak az utcai prostitúció növekszik majd és örömlányok százai kényszerülnek újra illegalitásba. "Nevetséges elképzelés, hogy a piroslámpás negyedet elözönlik a luxus divatházak üzletei. Wallenből soha nem lesz cukormázas Walt Disney park" - jósolta Majoor. "A város egyszerűen a szőnyeg alá söpri a problémát és azt mondja, hogy amit nem látunk, az nincs is."