Nem viselt golyóálló mellényt a meggyilkolt rendőr

2003.05.13. 16:10
Lelőttek egy 40 éves rendőrszázadost Budapesten. Az ORFK Szervezett Bűnőzés Elleni Igazgatóságának munkatársai egy rablásokkal gyanúsított, 3 éve körözött férfit akartak elfogni, amikor a gyanúsított rálőtt a rendőrre. A rendőr életét vesztette, a körözött bűnözőnek műtét mentette meg az életét. Nem volt golyóálló mellény az agyonlőtt rendőrön, de az ügyészség jogszerűnek és szakszerűnek minősítette a rendőri intézkedést. Az elkövető két lehetséges kapcsolatát letartóztatta a rendőrség.
Tekintse meg galériánkat
Fotó: HavariaPress
A tavalyi móri bankrablás miatt folyó nyomozással függ össze az a lövöldözés, amelynek során kedden hajnalban egy feltételezett rabló lelőtt egy rendőrt. Garamvölgyi László az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) kommunikációs igazgatóságának vezetője az MTI-nek elmondta: a móri bankfiók elleni tavalyi támadás során a nyomozók látókörébe került Farkas Róbert bűntársa volt az a férfi, akit kedden hajnalban kíséreltek meg elfogni a rendőrök a II. kerületi Bethlen Gábor utcában.

Nem szabályozzák a golyóálló mellény viselését
A rendőrségen belül semmilyen előírás nem szabályozza, hogy milyen esetekben szükséges golyóálló mellényt viselni - tudta meg az Index egy rendőrségi szakértőtől. A rendőr egy akció előtt egyéb utasítás híján maga dönti el, hogy használ-e mellényt, viszont felettese parancsára köteles használni a védőfelszereléseket. A szakértő azt is elmondta, hogy véleménye szerint az eset után készül majd egy részletes belső rendelet a védőeszközök használatáról.

A konkrét esetről szólva elmondta, lehetséges, hogy kollégái nem készítették elő rendesen az akciót, de valószínű, hogy a rendőrök minden szempontból helyesen jártak el, csak nem akarták, hogy a régóta keresett bűnöző megszökjön előlük, ezért - vállalva a nagyobb kockázatot - nem várták meg a segítséget. Egy másik lehetőség szerint a gyors beavatkozással a rablást akarták megakadályozni.

Garamvölgyi tájékoztatása szerint kedden 5 órakor érkezett a bejelentés az ORFK-ra, hogy Farkas Róbert bűntársa egy lakás kirablására készül a Bethlen Gábor utcában. A bűncselekmény mielőbbi megakadályozása, valamint a gyanúsított elfogására tett gyors intézkedések miatt nem viselt golyóálló mellényt az a rendőr, aki a kedd reggeli tűzharcban életét vesztette. A helyszínre érkező rendőrök azonnal intézkedtek, így nem volt idejük a készenléti rendőrség speciális alakulatát értesíteni. Az ügyészség jogszerűnek és szakszerűnek minősítette a rendőri intézkedést.

Több mint 10 lövés dördült a tűzharcban - mondta az Indexnek Borbély Zoltán. A Fővárosi Főügyészség szóvivője közölte, az akcióban részt vevő egység egy másik akció után, levonulás közben kapta az éresítést, hogy E. Zoltán, aki korábban Farkas Róbert társaként követett el bűncselekményeket, újabb fegyveres rablásra készül. A rendőrök a helyszínre siettek, de előzőleg segítséget kértek az akcióhoz. A ház pajtájába menekült bűnöző a rendőrség felszólítására jelezte, kész megadni magát. Ehelyett azonban hangtompítós fegyverrel tüzet nyitott a rendőrökre. A tűzpárbaj során több lövés érte E. Zoltánt is.

A móri szál
Farkas Róbertet és Horváth Szilárdot már két órával a móri bankrablás után összefüggésbe hozták a történtekkel. Soha nem látott hajtóvadászat indult ellenük - hiába, majd Horváth egy szál alsónadrágban önként jelentkezett a Venyige utcai börtönben, hogy - mint mondta - tisztázhassa magát.

Utólag kiderült, a móri bankrablással nem gyanúsítható. A szintén több bűncselekménnyel gyanúsított Farkas Róbertet azóta sem sikerült elkapni. A móri bankrablás után indult nyomozás óta több mint húsz rablással gyanúsított bűnözőt kapott el a rendőrség.

Nem viseltek golyóálló mellényt

A gyanúsítottat, akinél hamis rendőrigazolványt és bilincset is találtak, életveszélyes sérülésekkel szállították a budai János kórházba. Az m1 híradója szerint megműtötték, és túl van az életveszélyen.

A rendőrség megerősítette a HavariaPress értesülélét, miszerint az akció résztvevői közül senki nem viselt golyóálló öltözéket.

A 40 évesen elhunyt rendőr az ORFK Szervezett Bűnözés Elleni Igazgatóságán dolgozott. A rendszerváltozást követő években nem volt példa arra, hogy intézkedés közben a gyanúsított tűzharcban megölje a vele szemben eljáró rendőrt.

Az ORFK illetékese az Index megkeresésére közölte: a Központi Ügyészségi Nyomozóhivatal vizsgálja az ügyet. A gyanúsított ellen hivatalos személy sérelmére elkövetett emberölés, valamint több hivatalos személy és ember sérelmére elkövetett emberölés kísérlete miatt indítottak eljárást.

Fekete Tamás büntetőjogász az Indexnek elmondta, hogy emberölés esetében 5-15 évig terjedő szabadságvesztést szabhat ki a bíróság, a rendőrgyilkosság ugyanakkor minősített esete az alapesetnek, ezért 10-15 évig terjedő szabadságvesztést, vagy életfogytiglant mérhetnek ki a gyilkosra.

Két kapcsolat

A rendőrség elfogott két férfit, akik kapcsolatba hozhatók azzal a tervezett fegyveres rablással, amelyet kedd reggel, a főváros II. kerületében lezajlott "tűzpárbaj" során elfogott férfi akart elkövetni. Borbély Zoltán, a Fővárosi Főügyészség szóvivője az MTI-vel közölte: az ORFK Szervezett Bűnözés Elleni Igazgatóságának (SZBEI) rendőrei a reggeli lövöldözés során megsebesített és elfogott többszörös bűnelkövető zuglói lakásán tartott házkutatás alkalmával fogták el a két férfit. Az ügyészségi szóvivő a nyomozás érdekében nem kívánt nyilatkozni a zuglói lakásban tartott házkutatás részleteiről.

Keményebben a kemények ellen

Salgó László országos rendőrfőkapitány az MTV híradójának nyilatkozva keményebb rendőri fellépést ígért a durva bűnözői ügyekben. Salgó elmondta: mindent megtesz azért, hogy a rendőrség az eddigieknél keményebb módszereket vehessen igénybe, hogy megelőzze a keddi rendőrgyilkossághoz hasonló eseteket. Az elhangzottak szerint az országos rendőrfőkapitány nem akar több rendőráldozatot, s ezért határozott akciókat kér munkatársaitól. - Az eldurvuló, egyre keményedő bűnözéssel szemben, elvárom a munkatársaimtól, hogy hasonló keménységgel és következetességgel lépjenek fel, és minden egyes alkalommal maguk mögött tudhatnak - fogalmazott Salgó László.

A nyomozót a belügyminiszter hősi halottá nyilvánította és posztumusz alezredessé léptette elő.