Bilincsben vitték el a rendőri vezetőket

2003.10.09. 15:59
A Központi Ügyészségi Nyomozó Hivatal két magas rangú rendőrt állított elő csütörtökön. A rendőrezredest és alezredes kollégáját többek közt hivatali visszaéléssel, vesztegetéssel és kötelességszegéssel gyanúsítják.
A Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság két magas rangú vezetője ellen folytat nyomozást a Központi Ügyészségi Nyomozó Hivatal. Csütörtökön délelőtt hivatalában előállították, majd bilincsben vezették el a két gyanúsítottat az ügyészségi nyomozók.

K. J. alezredes, a megyei rendőr-főkapitányság közbiztonsági igazgatója, és R. Gy. ezredes a megyei rendőr-főkapitányság gazdasági igazgatója alaposan gyanúsítható több rendbeli hivatali visszaéléssel, vesztegetéssel és kötelességszegéssel. Salgó László országos főkapitány mindkettőjüket azonnal felfüggesztette hivatalából.

Rokonok

Az ügyészségi nyomozóhivatal szerint K. J. és R. Gy. az elmúlt három év alatt több alkalommal túllépték hatáskörüket, vagy visszaéltek hivatali helyzetükkel, azért, hogy ismeretségi vagy baráti körükbe tartozó személyeknek, családtagjaiknak vagy éppen maguknak jogosulatlan előnyöket biztosítsanak. A nyomozás során kiderült, hogy a két rendőr a vonatkozó kormányrendelet szabályait figyelmen kívül hagyva intézkedett különböző rendezvények és események - például sportrendezvények - rendőrségi biztosításáról, ráadásul a rendőri szolgáltatás ellenértékét nem a főkapitányság számlájára, hanem az érdekeltségi körükbe tartozó alapítványok valamelyikéhez fizettették be.

A bűncselekmények súlyáról Borbély Zoltán szóvivő megjegyezte: alvilági kapcsolatok híján "nem hasonlítható a székesfehérvári maffiaügyhöz", inkább "Móricz Zsigmond Rokonok című műve juthat eszünkbe" az ügy kapcsán. A nyomozás részleteiről annyit árultak el, hogy az ügyet kiemelten kezelik, nagy erőkkel folyik a nyomozás, további gyanúsítottak hallgatnak ki.

Egy mangalicáért

Konkrét esetet említve a szóvivő elmondta: egy helyi vállalkozótól komplett disznóvágást fogadott el az egyik rendőr, a mangalicát, a böllért és a kupica pálinkát azért kapta, hogy juttassa álláshoz a vállalkozó lányát a rendőrségnél. Egy másik esetben rendőrségi tulajdonban lévő ingatlant adtak bérbe hozzájuk közelálló személyeknek évi húszezer forintért, úgy hogy az ingatlanhoz tartozó villanyszámlát továbbra is a rendőrkapitányság fizette. A nyomozás további szakaszában valószínúleg tovább bővül a gyanúsítottak köre, elsősorban a "kedvezményezettek" számíthatnak a nyomozók megjelenésére. Várhatóan csütörtök délután döntenek is a két vezető beosztású rendőr őrizetbe vételéről, akikre, ha bebizonyosodnak a súlyos vádak, kettőtől tizenöt évig terjedő börtönbüntetés vár.