Gyalogost sodort el egy ittas motoros Borsodban

2008.06.13. 12:48

Gyalogost sodort el egy ittas motoros Borsodban, Szuhogyon. A gyalogos könnyebben, a motorkerékpár vezetője súlyosan megsérült, tájékoztatott a rendőrség pénteken.

Gaskó Bertalan, a megyei rendőr-főkapitányság szóvivője közölte, a baleset csütörtökön a késő esti órákban történt. Egy 33 éveshelyi férfi részegen robogózott Szuhogyon, és későn vette észre az úttesten gyalogló 40 éves, ugyancsak helyi lakos nőt. Bár megpróbált fékezni, ennek ellenére elsodorta a gyalogost.

A balesetben a gyalogos könnyebben, míg a motorkerékpár vezetője súlyosan megsérült. A motoros ellenőrzésekor az alkoholszonda elszíneződött, így a 2008. január 20-tól hatályos jogszabályi rendelkezések alapján a jogosítványát a helyszínen elvették.

Az alkoholszonda elsődleges adatai, valamint az orvos által vérvételkor észlelt klinikai tünetek alapján a motorkerékpár vezetője közepesen volt ittas. Az ittasság mértékére vonatkozó orvosi szakvélemény végleges eredménye alapján dől majd el, hogy a balesetet okozó motorossal szemben az edelényi rendőrkapitányság büntető- vagy szabálysértési eljárást folytat-e majd le.

A megyében bevezetett közúti ellenőrzéseken fokozott hangsúlyt kapott az ittas vezetők kiszűrése. Ez eredményesnek bizonyult, ugyanis az idei év első öt hónapjának adatait figyelembe véve mintegy 20 százalékkal csökkent az ittasan előidézett személyi sérüléses balesetek száma. Ez azt jelenti, hogy az eddig eltelt időszakban 43 esetben volt ittasság az okozója személyi sérüléses balesetnek Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, míg egy évvel korábban 53 ilyen esetet jegyeztek fel.