Nem menekülhetett az amstetteni rém lánya

2008.05.08. 15:19 Módosítva: 2008.05.08. 16:32
Az Österreich osztrák napilapban publikált három levele szerint el akart költözni otthonról az amstetteni rém lánya, közvetlenül azelőtt, hogy apja 24 évre bezárta házuk pincéjéba, ahol aztán rendszeresen megerőszakolta. A levelek alapján a lány szeretett mozogni, és együtt lenni a barátaival.

Josef Fritzl 24 éven át fogva tartott lánya el akart költözni, mielőtt apja bezárta a házuk titkos pincéjébe, derült ki az Österreich napilapban közzé tett három levélből. Ezekből kiderült, hogy a szűk helyiségekbe kényszerített Elisabeth nagyon szeretett sportolni és a barátaival találkozni.

"A vizsgák után a nővéremhez és a barátjához költözök" - írta az egyik barátjának 1984. május 9-én az akkor 18 éves Elisabeth. A lapban szintén olvasható május 29-i levelében pedig a hobbijairól írt, elmesélte mennyire szeret úszni, teniszezni, focizni, valamint együtt lenni a barátaival. A harmadik, augusztus 3-i levél csupán néhány héttel az eltűnése előtt készült, ebben nagyon bízott terve sikerében: "Szoríts értem. Amikor megkapod ezt a levelet, már az egésznek vége lesz. Elküldöm neked az új címemet, amint elmentem innen."

Az eddigi információk szerint az apa 11 éves kora óta kényszerítette szexuális kapcsolatra lányát, akit 18 éves születésnapja után nem sokkal bezárt a házuk pincéjébe. Fritzl 24 éven keresztül tartotta fogva Elisabethet, akit rendszeresen megerőszakolt. A vérfertőző kapcsolatból hat gyerek született, hárman közülük Fritzl-lel éltek, hárman viszont végig be voltak zárva a pincébe. Az ügy április végén pattant ki, amikor az egyik bezárt lány megbetegedett és kórházba kellett szállítani.

A vérfertőző apa szerdán kifogásolta, amiért a médiában szerinte egyoldalúan tálalják a történteket, és ügyvédjén keresztül büszkén üzente az Österreich osztrák napilapnak, hogy nem is szörnyeteg. "Nélkülem a lány már nem is élne. Én voltam az, aki elengedtem a kórházba" - jelentette ki Fritzl a 19 éves lányra utalva. "Meg is ölhettem volna őket, semmi nem lett volna belőle. Soha senki sem tudott volna az egészről" - tette hozzá.

Elisabethet és a gyerekeket jelenleg egy pszichiátriai klinikán kezelik.