Tragikus robbanás egy osztrák vegyi üzemben

2006.12.21. 15:29
Karbantartás közben robbant fel Ausztria egyik legnagyobb vegyi anyagokat gyártó üzemének ammóniagyártással foglalkozó részlege. Két munkás életét vesztette, egy pedig súlyosan megsebesült. A detonáció oka egyelőre ismeretlen, a rendőrség szerint a nyomok pokolgépre utalnak.

Két munkás meghalt, egy pedig súlyosan megsebesült abban a robbanásban, amely csütörtökön történt Ausztria egyik legnagyobb vegyi üzemében, a Agroline Melamine International ammóniagyártó részlegében. „Két halottunk és egy súlyos sebesültünk van” – fogalmazott a rendőrségi szóvivő.

Egyelőre nem tudni, hogy mi okozta a robbanást a gyárban, amelynek elődjét, a Chemie Linz AG-t még 1939-ben alapították, írja a Reuters. A rendőrség szerint a detonáció helyszíne pokolgép robbanása utáni képet mutat. Az első hírek szerint karbantartási munka közben következett be a robbanás, amelynek így nincs környezetkárosító hatása.

„A rendszert azonnal leállítottuk, nem szivárgott ki ammónia” – mondta a társaság szóvivője, Gerhard Kneidinger. Linz 130 kilométerre Bécstől, a Duna partján fekszik.

Az egyebek között műtrágyát, növényvédő szereket, gyógyszerészeti alapanyagokat, műanyagot és vegyi anyagokat előállító gyárban az utóbbi években több üzemi baleset is történt, de azokban senki nem sérült meg. Legutóbb 2001 augusztusában lobbant lángra egy berendezés, 1998-ban pedig egy vasúti tartálykocsi robbant fel a gyár területén.