Robbanás a százhalombattai kőolajfinomítóban

2002.12.08. 18:00
Robbanás történt szombatról vasárnapra virradóra a százhalombattai kőolaj-finomítóban, a detonációban két személy életét vesztette, egy pedig súlyosan megsebesült.
Vasárnap este újraindították a százhalombattai olajfinomítóban vasárnap délután a hajnali áramszünet, majd az azt követő robbanás miatt leállt üzemeket - értesült a Mol Rt. illetékesétől az MTI.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság sajtóügyelete arról tájékoztatta az MTI-t, hogy szombat éjjel áramkimaradás miatt leállt a százhalombattai kőolaj-finomító egyik 400 hektoliteres kazánja. Újraindításkor történt a robbanás, ekkor a kazán alja levált, tűz azonban nem keletkezett. A baleset oka egyelőre ismeretlen.

A balesetnek két halálos, egy súlyos és egy könnyebb sérültje van. Úgy tudjuk, az egyik áldozat nemrég került a finomító alkalmazásába. A két sérültet a mentők kórházba szállították. Györfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője az MTI-nek elmondta: a sérültek nincsenek életveszélyben.

Az üzemben vizsgálatot folytat vasárnap a Munkavédelmi Főfelügyelőség, és várhatóan 14 órakor megkezdi munkáját a Mol szakértői bizottsága is.

Molnár István, a finomításért felelős vezető szerint a robbanás nem okoz semmilyen problémát a Mol Rt. termelésében.

Halálos kimenetelű üzemi balesetek, 1997-2002 - kronológia
1997. június 15. - Szombathelyen a BPW Rába egyik üzemében egy karbantartást végző dolgozó a sűrített levegővel működő gépek üzemeltetéséhez használt 20 köbméteres tartály belsejét festette, amikor az erős festékoldószer hirtelen berobbant. A fiatalember a robbanás következtében életét vesztette, és súlyosan megsérült egy 18 éves nő is.

1998. október 19. - Budapest III. kerületében, a Bécsi úti volt téglagyár területén helytelenül végzett gázpalack-csere közben robbanás történt az egyik raktárépületben. A balesetben egy ember életét vesztette.

2000. január 15. - A balatonfűzfoi Nitrokémia Rt. területén a loporszárító csarnokban bekövetkezett robbanás miatt életét vesztette egy 25 éves fiatalember.

2000. január 27. - Budakalászon, a Kálvária utca egyik hegyoldali műhelyében felrobbantak az ott tárolt gázpalackok. Egy ötven éves férfi életét vesztette.

2000. július 6. - Dunaújvárosban, a Dunaferr kokszolómuben egy ezer köbméteres, használaton kívüli tartály üzembe helyezését megelőző munkálatok során robbanás történt. A baleset következtében egy ember meghalt.

Forrás: MTI-Sajtóadatbank