Délelőtt kihallgatják, délután előzetesbe helyezhetik a robbantót

2003.08.26. 11:21
Még nem kérte az ügyészségtől a rendőrség, hogy kezdeményezze előzetes letartóztatását a bíróságnál annak a fiatalembernek, akinek a hátizsákjába rejtett egyveleg tegnap felrobbant a Nyugati téren, nyolc ember sérülését okozva. A zsákban többkilónyi aceton-peroxid volt, de a házi készítésű robbanóanyagnak csak kisebb része robbant fel.
Megkezdte a rendőrség T. Tamás, a Nyugati téri robbanás okozójának kihallgatását - tudta meg az Index. Mivel a meghallgatás jelenleg is zajlik, a BRFK sajtóügyeletese nem tudott bővebb tájékoztatást adni.

A rendőrség a kihallgatást követően kéri majd a Fővárosi Főügyészséget, hogy kezdeményezze a bíróságnál a férfi előzetes letartóztatását. A robbanás hétfőn délután, kevéssel negyed négy előtt történt a nagykörúti csomópontban, amikor a megállóban álló 6-os villamos első kocsijában felrobbant a házi készítésű robbanóanyaggal teli hátizsák. A robbanószer feltehetően véletlenül lobbant be.

A robbanásban ketten súlyosan megsérültek, hatan könnyebben.

Tekintse meg fotóinkat
A hátizsákban nagyobb mennyiségű acetonalapú anyag volt. A rendőrség hétfő délután annyit tudott meg a fiatalembertől, hogy az anyagot "saját védelmére" hordta magánál, attól tartva, hogy támadás éri, korábban ugyanis állítólag többször megfenyegették, és megtámadták. A fiatalember azt mondta a rendőröknek, "nem szándékosan robbantott". Nincs okunk feltételezni, hogy az esetnek bármiféle köze lenne a szervezett bűnözéshez, mondta el Salgó László Országos Rendőrfőkapitány.

A rendőrök a helyszínen egy forgótáras Flóbert-pisztolyt is találtak, amiről bebizonyosodott, hogy a nagykátai fiatalemberé vot.

A fiatalember lakhelyén tartott házkutatás során a tűzszerészek a nappali bárszekrényében bukkantak a fiatalember laborjára, ahol másfél kiló olyan anyagot találtak, amely alkalmas robbanóelegy létrehozására. Emellett 50 gramm aceton és sósav alapú elegyet is felfedeztek - ilyen összetételű szer robbant fel a villamoson a Nyugati pályaudvar előtt - tájékoztatott Balla Béla ezredes, a BRFK bűnügyi igazgatója hétfő esti sajtótájékoztatóján.

A robbantóval szemben robbanóanyaggal való visszaélés, illetve közveszélyokozás miatt kezdett el nyomozni rendőrség, közölte Balla. A bűnügyi igazgató hangsúlyozta, hogy véletlenszerű robbanás történhetett. A fiatalember nem akart senkinek sérülést okozni, valószínűleg csak szállította a robbanóelegyet és nem volt tudatában a veszélynek - közölte a rendőrség.

A TV2 stábja Nagykátáról, az elkövető lakóhelyéről arról számolt be, hogy a fiatalembernek nagyobb adósságai voltak helybéliekkel szemben, és már többször meg akarták verni őt. A kereskedelmi televíziónak a fiatalember szomszédja szolgált információkkal.

A robbanóanyag
Az aceton-peroxid a legnépszerűbb házi készítésű robbanószer, boltban kapható vegyszerekből is elő lehet állítani. Hajszőkítésre vagy folttisztításra használatos hidrogén-peroxidból, sósavból és acetonból viszonylag egyszerűen elkészíthető.

Az aceton-peroxid úgynevezett elsődleges robbanóanyag, erősen instabil, ütésre, hő hatására is robban. Mivel alapanyagaihoz könnyű hozzájutni, világszerte rengeteg súlyos sérülést okoz az otthon kísérletező gyerekek (és felnőttek) körében. Két fajtája ismert, a dimer és a trimer (TATP) változat, az utóbbi stabilabb és erősebb robbanóanyag. Robbanószerként nagy előnye, hogy a betanított kutyák sem képesek kiszagolni.

A palesztin öngyilkos merénylők házilag gyártott aceton-peroxidot (TATP) vagy régi aknákból kibontott TNT-t használnak a testükre erősített robbanószerkezetekben. Richard Reid, a cipőbombás merénylő cipője is TATP-vel volt megtöltve, de nem sikerült felrobbantania 2001 decemberében az American Airlines járatán.

A fehér pornak tűnő, kristályos anyag könnyen meggyújtható, az égése közben keletkező gázok akár egy fémedényt is képesek szétvetni. A földre szórt por nemcsak kalapácsütésre robban, elég rálépni. Az aceton-peroxid rövid ideig tartható el: előállítás után körülbelül két hét alatt teljesen elbomlik, ezért víz vagy alkohol alatt tartják.

A HavariaPress azt közölte, hogy a robbanás lényegesen súlyosabb kimenetelű is lehetett volna, a robbanóelegy nagy része azonban nem robbant fel, csak szétszóródott a villamoson.

A robbanásnak nyolc sérültje van. Közülük ketten súlyos, hatan könnyebb sérüléseket szenvedtek. Főleg az álló utasok sérültek meg, jobbára a kezükön égtek meg. Több sérültnek a dobhártyája szakadt be a légnyomás miatt. A két súlyos sérültet a Honvéd kórházba, a könnyebb sérülteket a MÁV kórházba, illetve a Péterfy Sándor utcába szállították.

A két súlyosabb sérült - a hátizsákos és a mellette utazó fiatalember - főként a lábukon szenvedtek sérüléseket, de nem törött csontjuk. Rosszabb állapotba a nagykátai fiatalember került, tudta meg az Index a Honvéd kórház ambulanciáján.

A BKV Rt. biztosítója megfizeti a sérültek kárát - értesült a HavariaPress.