Újabb érettségibotrány Romániában

2006.07.03. 11:51
Újabb botrány robbant ki az érettségin Romániában, ezért hétfőn póttételekből kellett vizsgázniuk a diákoknak – közölte a Transindex. A mostani tételeket egy néző már a vizsga előtti nap beküldte az egyik tévé szerkesztőségébe.

Hiába szigorították meg a júniusi botrány óta a biztonsági intézkedéseket, ismét kiszivárogtak az érettségi tételek Romániában – adta hírül a Transindex.

A hétfői román nyelv és irodalom érettségi feladatait már vasárnap este elküldte egy néző e-mailen a Realitatea Tv-nek. Mihail Hărdău oktatási miniszter beismerte, hogy valóban ellopták a teszteket. Hétfőn ezért póttételekből kellett vizsgázniuk a diákoknak.

Ez már a második botrány. Június közepén egy újságírónak a román oktatási minisztériumban minden különösebb ellenőrzés nélkül átadták a kisérettségi tételeit.

A riporter megyei küldöttnek adta ki magát, s azt mondta, ő jött a tételekért. Semmilyen személyi okmányt vagy megbízólevelet nem kértek tőle, automatikusan a kezébe nyomták a feladatlapokat.

A román oktatási miniszter az eset után azonnal menesztette az országos vizsgaközpont vezetőjét, majd a kormányfő a tárca közoktatási államtitkárát. Mihail Hârdău oktatási miniszter a helyén maradt.