Román rendőrök gumilövedékkel lőtték a romákat

2007.04.06. 17:13
Liesti faluba hajnali ötkor érkezett az akciócsoport, de kétszáz roma támadt rájuk. A védekezők gumilövedékkel lőtték a romákat, akik azt állítják, hogy a rendőrök indokolatlanul használtak fegyvert.

Hét személy megsebesült gumilövedékektől, miután rendőrök péntekre virradóra összetűztek egy kelet-romániai falu roma lakosaival. Az antena3.ro nevű román hírszájt szerint a hét sebesült Galati megyében Liesti faluban élt, és a péntek reggeli rendőri akció során sebesült meg.

Kétszázan voltak?

Az MTI szerint az összecsapás azután tört ki, hogy mintegy tizenöt fős rendőrjárőr érkezett a többségében romák lakta faluba, hogy őrizetbe vegyen egy 1998-ban távollétében lopásért elítélt, azóta is körözött személyt. Mintegy kétszáz feldühödött falusi azonban körbevette és megtámadta a rendfenntartókat, akik gumilövedékek bevetésével próbálták meg feloszlatni az ellenséges tömeget.

A hét sérült közül négyet kórházba szállítottak. Ez utóbbiak között volt egy 19 éves lány is, aki altesti sérüléseket szenvedett; három férfi társát a lábán találta el a gumilövedék.

Hajnali ötkor értek oda

Az antena3.ro úgy tudja, hogy a rendőrök hajnali ötkor értek Liestibe, hogy az öt év hat hónapos börtönbüntetésre ítélt Duca Stanescut elfogják. A rendőrök szerint a romák támadtak rájuk, a romák viszont azt állítják, ők csak azért jöttek ki házaikból, hogy megnézzék, mi történt.

A romák szerint a rendőrök mindenféle indok nélkül kezdtek rájuk lőni.

Az antena3.ro úgy tudja, négy meglőtt személy még kórházban marad. A sérültek közül kettőt a galati sürgősségi kórházban ápolnak, két másik személyt többszörös zúzódással a tecuci városi kórházba vittek.