Romániából emigrált a New York-i robbantó

2006.07.12. 09:49
Túlélte Hitlert és a Vasgárdát, de attól félt, hogy felesége a román kommunistákhoz hasonlóan kisemmizi őt - ezt írja Bartha doktorról, a New York-i házrobbantóról a román újság, a Libertatea. A lap szerint Bartha román volt.

Egy Romániából kivándorolt, román származású orvos robbantotta fel magát és a tulajdonában lévő épületet New Yorkban - írja a Libertatea című román lap. A Libertatea nem ír arról, hogy az eddig magyarnak hitt Nicholas Bartha magyar lenne - bár arról az Indexen már korábban beszámoltunk, hogy a New York-i doktor magyarul, románul, héberül és spanyolul is beszélt, az angolon kívül.

Mint ismeretes, a férfi egy nehéz válás közben döntött úgy, hogy felrobbantja magát és saját házát Manhattanben. Felesége ugyanis négymillió dollárt követelt tőle, amit ő nem volt hajlandó kifizetni, illetve ehhez el kellett volna adnia manhattani házát.

"Kisemmiznek, mint a kommunisták Romániában"


Bartha doktor házának maradványai
A román lap más részleteket idéz abból az emailből, amelyet az amerikai lapok citáltak, s amelyet Bartha tette elkövetése előtt feleségének, illetve annak jogászának küldött. Bartha ugyanis nem akarta, hogy felesége kikényszerítse háza eladását, ezért robbantott, az indoklásból azonban a Libertatea egy érdekes részt emelt ki: a 66 éves orvos ugyanis arra hivatkozott: nem akarja, hogy "ugyanúgy kisemmizzék, mint 1947-ben Romániában a kommunisták".

A Libertatea szerint a román származású Nicholas Bartha a hatvanas években hagyta el Romániát, 1965 óta lakik az Egyesült Államokban. Az orvos a most felrobbantott épületet 1980-ban vásárolta meg, első látásra "beleszeretett" a manhattani ingatlanba.

A feleségének, Cordulának írt emailjében Bartha meg is jegyzi: "Cordula, remélem, elégedett vagy ezzel az eredménnyel. Így bánnak egy emberrel, aki zsidó, és akit sem Adolf (Hitler), sem a Vasgárda (ez egy román szélsőjobboldali szervezet volt) nem tudott megölni. Azt hiszem megérdemlek egy koporsót, ami hétmillió dollárt ér, és amiért 65 évig dolgoztam."