Öngyilkosok lettek az eltiltott szerelmesek

2007.10.31. 14:34
Egy 17 éves lány és egy 24 éves fiú öngyilkosságot kísérelt meg Krétán, mert családjuk nem engedte, hogy összeházasodjanak. A családnak az volt a baja, hogy másodunokatestvérek voltak. A fiú meghalt, a lány állapota kritikus.

A görögországi Kréta szigetén tragikus szerelmi öngyilkosságot követett el egy fiatal pár. A 17 éves lány és a 24 éves fiú idén nyáron lettek szerelmesek, és össze akartak házasodni. Családjaik azonban eltiltották őket egymástól, mert másodunokatestvérek voltak.

A fiatalok ezért kedden növényvédőszert ettek, hogy eldobják maguktól egymással megoszthatatlan életüket. A párra egy nagybácsi talált rá, akit korábban már megfenyegettek, hogy megölik magukat, ha nem támogatja nászukat. A fiú halott volt, a lány élt, de kómában van azóta is. Az orvosok szerint a lány életben maradhat, de állapota nagyon súlyos, a következő két hétben még élet és halál között lebeghet.

Kréta hegyvidéki területén történt az eset, Lannate településen, ahol a helyi kisközösségekben nagyon komoly befolyása van a családnak az egyének életére. A másodunakatestvérek közötti házasságot a törvény és az egyház is engedi Görögországban, a helyi szokásjog azonban nem támogatja. Mivel a lány még nincs 18 éves, ezért az esküvőhöz mindenképpen kellett volna családja beleegyezése.

Görögországban nagy figyelmet keltett az eset. A tévében ortodox papok arról beszéltek, hogy a másodunaktestvérek házassága helyénvaló lehet, míg krétai egészségügyi szakemberek követelték a növényvédőszerek forgalmazásának szigorítását. Az utóbbi időben ugyanis nem ez volt az első, hogy ilyen anyag fogyasztásával dobták el helyiek az életüket, számolt be a Kathimerini című lap.