Több ezer tonna bomba a berlini reptér alatt

2003.07.23. 16:55
Éles bombák, felfegyverzett, feltankolt repülők nyugodhatnak a berlini Schönefeld reptér betonja alatt - derült ki a kelet-német titkosszolgálatok aktáiból. A reptér vezetése tíz éve már vizsgálta a bombákat, akkor biztonságosnak találták a légikikötőt. Igaz, akkor még "fogalmuk sem volt arról" mennyi bombát rejt a föld.
Több ezer éles, második világháborús bombát temettek el a berlini Schönefeld reptér betonja alá - értesült a Scotsman című brit napilap. Az egykori kelet-német titkosszolgálat nemrég nyilvánosságra került több ezer oldalnyi aktájából kiderült, hogy a Stasi felfegyverzett, feltankolt, működőképes náci bombázókat is a nemzetközi repülőtér alá temetett.

Gyorsan takarítottak

A német hatóságok most a volt kelet-német légitársaság, az Interflug nyilvántartását vizsgálják, hogy megerősítsék a hírt - írja a Scotsman. A lapnak nyilatkozó szakértők egyáltalán nem tartják kizártnak, hogy a titkosszolgálat szovjet nyomásra valóban a repülők és a bombák betemetését választotta megoldásként a reptér gyors kitakarítására.

"Bárhová elpakolták volna" a háború után Berlinben maradt milliónyi fel nem robbant bombát - nyilatkozta a lapnak Karl-Heinz Eckhardt történész. "Egyszerűen túl sok volt belőlük ahhoz, hogy mindet hatástalanítsák" - tette hozzá.

Tíz éve biztonságosnak találták

A berlini hatóságok szerint a Schönefeld teljesen biztonságos. "1993-ban értesültünk először az eltemetett fegyverekről, megvizsgáltuk és biztonságosnak találtuk a repteret" - mondta el a Scotsmannek a reptér szóvivője. Bár arról, hogy ennyi bomba lehet eltemetve, a reptér vezetésének "fogalma sem volt".

A Schönefeld reptér Berlin egyesítése után is a város fő repülőtere maradt, mivel a város területén belül épült nyugat-berlini repterek kisebb méretűek. A reptéren tavaly kétmillió utas fordult meg.