Amerikában virágzik a rabszolgaság

2004.09.24. 13:48
Egy a napokban megjelent tanulmány szerint növekszik a rabszolgaság mértéke az Egyesült Államokban, annak ellenére, hogy új szövetségi törvényeket hoztak megfékezésére. Többnyire bevándorlókat kényszerítenek munkára a hatóságok által alig ellenőrzött ágazatokban; a rendőrség pedig az illegális bevándorlót látja a rabszolgákban.
A modern rabszolgaság nem csak hogy létezik Amerikában, de a rabszolgák száma még növekszik is, derül ki egy, a University of California által csütörtökön kiadott tanulmányból, mely a Rejtett rabszolgák: kényszermunka az Egyesült Államokban címet viseli. A kutatást 1998-tól 2003-ig végezte a berkeley-i Human Rights Center, és a Washington D.C.-i Free the Slaves rabszolgaság-ellenes csoport.

A tanulmány szerint az Egyesült Államok legalább kilencven városában dolgoztatnak rabszolgákkal. A rabszolgaság azokban az államokban a legelterjedtebb, ahol jelentős a bevándorlók száma - például Kalifornia, Florida, New York, Texas. A legtöbb rabszolgát harmincnyolc másik országból szállítják Amerikába - a lista élén Kína, Mexikó és Vietnam áll. Néhányuk az Egyesült Államokban születik, és csak később kerülnek rabszolgasorba.

Állami szabályozatlanság

Tízezer embert, vagy még többet kényszerítenek arra, hogy takarítsanak, farmokon dolgozzanak, vagy prostituáltakként, illetve sztriptíztáncosokként dolgozzanak, állítja a dolgozat. Általában az államilag alig szabályozott, olcsó munkaerőt igénylő területeken "alkalmazzák" őket.

A hivatalos ellenőrzés hiánya ezeken a területeken azt eredményezi, hogy az alkalmazók és a bűnszövetkezetek teljes hatalommal bírnak a munkások felett. A bűnelkövetők bűncselekmények sorát követik el: csalnak, kényszert, fizikai és lelki erőszakot alkalmaznak, hogy fogva tarthassák rabszolgáikat.

Az új törvények nem elegendőek

Jóllehet új szövetségi törvényeket hoztak, amelyeknek az lenne a feladatuk, hogy felszámolják az illegális rabszolgaságot, a tanulmány írói szerint ennél jóval többre van szükség. A rendőrség például gyakran találkozik a kényszermunkával, de legtöbbször illegális bevándorlás címén indít eljárást a rabszolgaság áldozatául esett emberek ellen.

A tanulmányt írók javaslata szerint kiterjedt kampányt kellene indítani a rabszolgaság felszámolására; fokozni kellene az olcsó munkaerőt foglalkoztató iparágak ellenőrzését, javítani kellene az amerikai jogalkalmazók felkészítését és szervezettségét és növelni a kényszermunkából szabadultak védettségét.