Találomra gyilkol a washingtoni lesipuskás

2002.10.06. 18:53
Szerda óta tartja rettegésben Washington egyébként békés elővárosainak lakóit egy lesipuskás sorozatgyilkos. A férfi kilométeres távolságból lövi le találomra kiválasztott áldozatait. Az eseten több mint száz nyomozó dolgozik, egyelőre mindenféle eredmény nélkül.
Nem találják az amerikai hatóságok a montgomeryi sorozatgyilkost, aki szerdán és csütörtökön hat embert ölt meg mesterlövészpuskájával. Az ismeretlen támadó pénteken súlyosan megsebesített egy virginiai asszonyt is.

Egyetlen lövéssel

A hatóságok feltételezése szerint a gyilkos messziről, feltehetően egy autóból veszi célba találomra kiszemelt, mit sem sejtő áldozatait, s egyetlen lövéssel végez velük, majd a töltényhüvelyt magával víve elhajt a helyszínről. A rendőrök egy fehér kamiont keresnek, amely az egyik gyilkosság helyszínéről hajtott el.

Az áldozatoknak semmi közük egymáshoz, van közöttük fiatal és idos, férfi és no, fehér, fekete, spanyol ajkú, s egy indiai. A környék lakosait rettegésben tartó gyilkosságok szerdán kora este kezdődtek, amikor belőttek egy üzlet ablakán, majd negyven perccel később egy közeli élelmiszerkereskedés parkolójában halálos lövés ért egy 55 éves férfit.

Találomra gyilkol

Csütörtökön reggel két óra leforgása alatt négy ember életét oltotta ki egy-egy lövés: egy férfi füvet nyírt egy autókereskedés előtt, egy indiai taxisofőr egy benzinkútnál tankolt, egy ápolónő egy postahivatal előtt ült a padon, egy fiatal nő pedig a gépkocsiját porszívózta egy másik benzinkútnál, amikor a gyilkos leterítette őket. A gyilkosságok 5-7 kilométeres körzeten belül, Washington északi, a marylandi Montgomery megyéhez tartozó elővárosaiban történtek.

Darabokra törik a gyilkos golyó

Csütörtökön este, ugyancsak a környéken, de egy épülettömbnyire már a főváros közigazgatási területén belül egy idős férfit ért halálos lövés az utcán. Az üggyel több mint 100 helyi és szövetségi nyomozó foglalkozik. Még nem készült el a gyilkos úgynevezett pszichológiai profilja. A fegyverszakértők szerint az áldozatok közül négyet bizonyosan, kettőt pedig valószínűleg ugyanazzal a fegyverrel lőttek le, s a virginiai nőt is ugyanazzal sebesítették meg.

Rettegő város

Az azonosítást nehezíti, hogy a katonák és vadászok által használt nagysebességű golyótípust eleve úgy tervezték, hogy a becsapódás után darabokra törjön. Az egyébként nyugodt elővárosok lakossága most rettegésben él. Bár a helyi hatóságok a remek hétvégi időjárás kihasználására és a normális tevékenységük folytatására szólították a lakosokat, többen döntöttek úgy, hogy nem engedik ki az utcára gyerekeiket.