Életfogytiglan a magyar buszsofőr gyilkosának

2008.04.08. 17:39
Legkorábban 15 év múlva szabadulhat a Skóciában elkövetett gyilkosság elkövetője, társa 5 év 9 hónapot kapott. A két fiatal férfi füvet kért egy magyar testvérpártól, majd mikor közölték, nincs akkor mindkettőjüket összeszúrkálták, egyikük belehalt sérüléseibe.

Életfogytig tartó börtönbüntetésre ítélte kedden az edinburghi felsőbíróság azt a 20 éves fiatalembert, aki tavaly júniusban Glasgow-ban több késszúrással megölte a 26 éves Sípos István magyar buszsofőrt. A 20 éves James Spence legkorábban 15 év múlva szabadulhat.

Az ügy másik vádlottját, a 19 éves Kevin Forsythot pedig 5 év és 8 hónapnyi börtönbüntetésre ítélték amiatt, hogy maradandó károsodással járó súlyos testi sértést okozott Sípos István öccsének, aki szintén buszsofőrként dolgozott a nyugat-skóciai nagyváros tömegközlekedésében. Ezekről egy magas rangú glasgow-i rendőrségi forrás tájékoztatta az MTI-t, és hozzátette, hogy elégedett az ítéletekkel.

Sípos István, öccse és édesapjuk mindhárman buszvezetőként dolgoztak Glasgow-ban. Tavaly júniusban éppen az idősebbik testvér születésnapját készültek megünnepelni több más ismerős társaságában, és éppen a belvárosba tartó helyi autóbusz megállójában várakoztak, amikor az út szemközti oldaláról odalépett hozzájuk a most elítélt két fiatal, kábítószeres cigarettát vagy pénzt kérve.

Amikor közölték velük, hogy ilyen cigarettájuk nincs, Spence többször megszúrta Sípos Istvánt, Forsyth pedig az öccsét. István belehalt sérüléseibe, öccsén pedig sebészeti beavatkozást kellett végrehajtani, de néhány nap után elhagyhatta a kórházat.

A támadókat a bűncselekmény után néhány órával elfogták, és egészen az ítélethirdetésig vizsgálati fogságban tartották. Mindketten elismerték bűnösségüket. A vádemelésben mindkettejüket vádolták Sípos István meggyilkolásával és öccse megsebesítésével.