Félszáz áldozata volt egy amerikai sorozatgyilkosnak

2006.07.28. 18:58
További negyvennyolc gyilkosságban vallotta magát bûnösnek egy férfi, aki tíz éve ül rács mögött egy 13 éves lány meggyilkolása miatt az egyesült államokbeli Colorado államban, adta hírül pénteken egy helyi lap.

Az 53 éves Robert Charles Browne 1991-ben Coloradóban elrabolt és meggyilkolt egy 13 éves lányt. Négy évvel késõbb letartóztatták, majd elítélték.

Egyre több áldozatra derült fény

A férfi azonban nemrégiben vallomást tett arról, hogy 1970 és 1995-ös letartóztatása között 47 másik embert ölt meg az Egyesült Államok különbözõ részein, egyet pedig Dél-Koreában - számolt be róla rendõrségi források alapján a The Gazette of Colorado Springs (Gazette).

A rendõrség nem kételkedik a vallomásban, mivel az abban szereplõ 48 gyilkosság közül 19 esetében már korábban is Browne-ra terelõdött a gyanú. Ha az állításokat a bíróság is bizonyítottnak találja, akkor Browne lesz az Egyesült Államok történetének egyik legtöbb emberéletet kioltó sorozatgyilkosa.

Szülõvárosában is gyilkolt

Az 53 éves férfi azt állítja, hogy Washington, Kalifornia, Új-Mexikó, Colorado, Oklahoma, Texas, Arkansas, Mississippi államokban gyilkolt meg embereket. Szülõhelyén Louisianában állítólag szintén ölt, sõt még szülõvárosában Coushattában is van áldozata. Az amerikai sajtó szerint Coushatta lakóit sokkolta a hír.

A sorozatgyilkosságra abban a büntetõperben derült fény, amelyben Browne-t elítélték egy Colorado Springsben történt 1987-es gyilkosság miatt. Ekkor egy nõ esett áldozatul a 11 éve letartóztatott férfinek.

Már most is az életfogytiglanját tölti

Browne jelenleg életfogytiglani börtönbüntetését tölti amiatt, hogy 1991-ben elrabolta és meggyilkolta a 13 éves Heather Dawn Church-öt Colorado államban, a Black Forestben (Fekete-erdõ). Letartóztatása és elítélése 1995-ben történt meg.

A férfi idõközben 18 másik gyilkosságról adott részletes leírást, de azt állítja: 28 további emberölést is õ követett el. Ezzel az amerikai kriminalisztika történetében az egyik legszörnyûbb és legnagyobb számú gyilkosságsorozat fûzõdik hozzá.

A legelvetemültebb sorozatgyilkosok az USA-ban

Browne-hoz hasonló bûnözõ csupán Gary Ridgway volt, õt a seattle-i Green River Killer (a Zöld-folyó gyilkosa) néven emlegetik, miután 48 ember életét oltotta ki nagy valószínûséggel. John Wayne Gacy Illinois-ban gyilkolt meg 33 embert (férfiakat és fiúkat), míg Juan Corona 25 vándormunkást ölt meg Kaliforniában.

A hatóságok most hat, eddig felderítetlen esettel hozzák kapcsolatba Browne-t. Így például egy katona 15 éves feleségét, egy három hónapos csecsemõ édesanyját, Rocio Sperry-t is õ ölte meg valószínûleg 1987-ben.

Sajátos vádalku?

Browne a hírek szerint azért vallotta be a további gyilkosságokat, mert így az összevont életfogytiglanra vonatkozó ítéleteket úgy róhatják ki rá, hogy 40 év múlva esetleg szabadlábra helyezhetik. Ekkor 93 éves lesz.

A büntetõperben Browne szenvtelenül jelentette ki: "én okoztam az egyén halálát". A per az El Paso megyei seriff hivatalának négyéves nyomozását zárta le, a hatóságoknak ennyi idõbe tellett, amíg felderítették az 53 éves férfi cselekményeit. Eközben Browne fokozatosan ismerte el felelõsségét az ügyekben.

Ugyanakkor a seriff hivatala - Hetaher Church és Rocio Sperryn kívül - "csupán" hat további esetben véli bizonyítottnak Browne szerepét a gyilkosságokban. Három nõt Louisianában, kettõt Texasban és egyet Arkansasban ölt meg a sorozatgyilkos.

Hol és hogyan?

Browne viszont azt állítja: egy személyt Washington államban (nem keverendõ össze a fõvárossal, ez az állam az USA északnyugati csücskében található), kettõt Kaliforniában, kilencet Coloradóban, kettõt Új-Mexikóban, kettõt Oklahomában, hetet Texasban, ötöt Arkansasban, hármat Mississippiben és 17-et Louisinában gyilkolt meg.

A bűntetteket a legkülönbözőbb eszközökkel és módszerekkel, többek között késsel, csavarhúzóval, kloroformmal, éterrel vagy éppen kézifegyverekkel követte el. Elõfordult, hogy áldozatait feldarabolta, aztán tavakba, folyókba, kukákba dobta, vagy egyszerűen sziklákról a mélységbe hajította õket.

Minderről Terry Maketa seriff beszélt egy sajtótájékoztatón. Maketa szerint Browne segítette a vizsgálatokat, amelyhez hozzájárultak más szövetségi államok bűnüldöző hatóságai is.