Spermastop a börtönben

2002.05.27. 08:12
Nem postázhatja ondósejtjeit feleségének egy kaliforniai rab - határozott a szövetségi fellebbviteli bíróság San Franciscoban csütörtökön. A bíróság szerint az Egyesült Államok elítéltjeinek nem alkotmányos joga az utódnemzés.
A fellebbviteli bíróság döntése értelmében az elítéltek börtönbe vonulásukkal lemondanak az utódnemzés jogáról. A szaporodás összeférhetetlen a bebörtönzés céljaival áll a verdiktben. Az esküdtszék 6-5 arányban szavazta le William Gerber fogoly beadványát, aki 46 éves feleségének szerette volna elküldeni spermáját gyermeknemzés céljából. Ugyanis az 1995-ös kaliforniai szigorítások értelmében az életfogytiglanisok, a szexuális, és az erőszakos bűncselekmények elkövetői nem élhetnek nemi életet házastársukkal a látogatás során.

William Gerbert 1997-ben ítélték életfogytiglani börtönbüntetésre többrendbeli fegyverrel és kábítószerrel kapcsolatos bűncselekmények elkövetése miatt. A férfi először a börtönigazgatósághoz fordult, hogy ondóját egy postán rendelhető egészségügyi felszerelés segítségével elküldje házastársának, de kérését megtagadták. Döntésüket azzal indokolták, hogy az elítéltnek sem orvosi indokai, sem alkotmányos joga nincs a csomag használatára. A határozatot az elsőfokú bíróság helyben hagyta. Ám a fellebbviteli bíróság háromtagú esküdtszéke azt megsemmisítette és Gerber javára döntött tavaly szeptemberben.

Az elítéltek nem szaporodhatnak

Az ügy újból visszakerült a bíróságra, ahol a már tizenegy főből álló testület felülbírálta korábbi állásfoglalását, és megtiltotta a postai úton történő megtermékenyítést az elítélt számára. A bíróság 6-5 arányban szavazott Gerber ellen, és döntésükben azzal érveltek, hogy az elítéltek szabad szaporodása nem a mesterséges megtermékenyítés technikai feltételeitől függ. Ez inkább a büntetési rendszer természetéből és céljaiból fakad, amely magában foglalja az elítéltek elszigetelését, büntetését, rehabilitációját. Hozzátették, ebbe beletartozik, hogy az elítélteknek le kell mondaniuk az apaság örömeiről is.

Túllépték hatáskörüket

Ugyanakkor az ítélet ellen szavazó egyik bíró, Alex Kozinski szerint a rab kérése nem sérti a börtönrendszer szabályait, és nem mond ellent céljainak sem. Szerinte a hatóságok ezzel túlléptek hatáskörükön, mert megtagadták a rab nemzéshez fűződő alkotmányos jogát, és Gerbert egy gyermektelen házasságra ítélték.

Spermacsempészet

Hasonlóan ítélkezett egy pennsylvaniai szövetségi bíróság idén, amikor egy New York-i maffiózó feleségének megtiltotta, hogy férje spermáját használja. Az asszony ugyanis törvénysértő módon, egy őr megvesztegetésével jutott hozzá az anyaghoz. E bíróság szerint a spermacsempészet nem bűn, de a felhasználás már az. Az eset miatt az 1992-ben 14 évre ítélt Antonio Parlavecchio büntetését 6 hónappal megtoldották. Felesége nem esett teherbe, így az ő büntetését egy év próbaidőre felfüggesztették.