Nem a külföldiek kezdték a verekedést a Star Kebabban

2008.01.29. 13:33
Hétfőn hírt adtunk az ír UTV beszámolója alapján arról, hogy súlyos sérülésekkel vittek kórházba múlt hét pénteken egy külföldi diákot a Nyugati pályaudvar közelében lévő Star Kebab gyorsétteremből. A vendéglőben hat külföldi diák és néhány, az étteremben lévő török férfi keveredett verekedésbe.

A Teréz körúti étteremben pár nappal ezelőtt történt incidensre mindkét fél másként emlékszik vissza. A diákok - köztük egy 24 éves belfasti fiatalember, Ryan Donaghy, akinek csaknem levágták az egyik ujját egy giroszszeletelő késsel - szerint ők nem adtak okot a támadásra, az étterem alkalmazottjai szerint viszont a betérő társaság részeg volt, és a három fiatalmeber (az ír, és a vele lévő ausztrál és norvég diák) kötekedett, verekedést provokált.

A verekedésnek szemtanúja volt egy olvasónk is, aki a következőképp látta a történteket: "Barátaimmal négy óra környékén léptünk be az étterembe, majd öt perc múlva arra lettünk figyelmesek, hogy a pult belső oldaláról egy török srác ordít, lever egy tálcát és máris rohan ki a pult túloldalára, miközben a női alkalmazottak sikítozni kezdtek." Az étteremben lévő szemtanú szerint nem borogattak semmit a külföldi vendégek, és egyáltalán nem is hangoskodtak.

"Az első török srác után kifutott egyből egy másik a hússzelő "karddal", és ahogy odaért, ütni kezdett vele mindenkit, akit ért. Az egyik külföldi lányt is erősen lökdösték. (...) Ezek után kimentek az utcára, ahol nem hagyták abba a verekedést. Az egyik török visszajött, és egy széket felkapott, és kirohant vele az utcára segíteni a többieknek" - számolt be olvasónk a verekedés részleteiről.

A továbbiakban az utcán folyt a harc, amiből keveset láthatott az étteremben lévő néhény vendég. Pár perc múlva az ír fiatalember vérző fejjel megjelent, és leült az étteremben egy székre. (Az olvasónk küldte képen a szék és a vértócsa látható.)

Olvasónk képe az incidens utáni takarításról

Ezután "valamelyik alkalmazott visszahozta az addigra két részre tört széket az üzletbe. A török verőlegények már nem az utca felőli ajtón jöttek be, hanem a hátsó bejáraton, és utána el is tűntek, nem láttuk őket azután." A rendőrség az olvasónk beszámolója szerint csak ezek után érkezett a helyszínre, a verekedés körülbelül tíz-tizenöt perc alatt zajlott le. "Közel egy óra múlva kérdezték meg, hogy mi mit láttunk, és ezek után fél hét magasságábban elmehettünk az üzlet elől" - tette hozzá olvasónk.

A Budapesti Rendőrkapitányság sajtóosztálya kérdésünkre megerősítette, hogy január 25-én, pénteken hajnalban verekedés volt a török gyorsétkezdében. Négy óra körül hat, különböző nemzetiségű fiatal tért be a VI. kerület, Teréz körúti étterembe, ahol némi vitatkozás után megverte őket az étteremben lévő három török férfi, mondta kedden délelőtt a rendőrség sajtóügyeletese.

A VI. kerületi kapitányság súlyos testi sértés kísérlete miatt folytat eljárást, őrizetbe végül nem vettek senkit. Az, hogy a három török állampolgár mindegyike az étterem alkalmazottja-e, vagy volt köztük olyan, aki csak épp ott tartózkodott aznap, nem világos.

A "súlyos testi sértés kísérlete" egyébként később még változhat súlyos testi sértésre is, amennyiben az orvos szakértő a sérülések mértékét pontosan megállapítja. A nyomozás nagy valószínűséggel el fog húzódni, mivel a verekedésbe keveredett és megsérült külföldi fiatalok már nincsenek Magyarországon.