Süllyedő szigetek a Csendes-óceánon

2000.12.04. 15:29
Pápua-Új-Guinea nyugati szigeteit rendszeresen sújtják földrengések, szökőárak és vulkánkitörések. A Szent-György-csatorna néhány atolljáról ki kell telepíteni az embereket, mert a korall-zátonyok évente harminc centimétert süllyednek.

A Pápua-Új-Guinea-i Duke of York atollon legalább ezer embert kell sürgősen magasabban fekvő területekre telepíteni, mert eddigi lakhelyük víz alá kerül. A közeli New Britain sziget kormányzója, Ephraim Jubilee bejelentette, hogy kétszáz család új lakhelyét már ki is jelölték.


Az atoll körül tizenkét másik korallzátony is süllyed, mivel alattuk kőzetlemezek ütköznek, rengeteg a földrengés, a szökőár és a vulkánkitörés. A szigetek évente harminc centimétert süllyednek, és a közeljövőben legalább negyvenezer embert kell majd kitelepíteni.

A Duke of York-sziget pár méterrel van csak a vízszint felett, tehát az ottani lakosokat a New Britain-szigetre költöztetik át. A jövevényeket azonban nem fogadják szívesen, mert a szigeten belül is nagy a migráció a part felől a szárazföld belseje felé.

A New Britain-sziget partvidéke is veszélyben van

Az észak-keleti parton fekvő Rabaul város lakóinak egy része már 1994-ben beljebb költözött, mikor egy vulkánkitörés után hamueső árasztotta el a várost. Ugyanezen a területen november közepén nyolcas erősségű földrengés volt, majd szökőár öntötte el a partmenti településeket, tehát már azok, akik a vulkánkitörés után maradtak, is át akarnak telepedni.

A New Britain-szigeten 1998-ban kétezer vált a tengeralatti földrengések, illetve az ezek miatt induló szökőárak áldozatává.

Szökőárak, áldozatok
896 Japán, Sanriku-part, szökőár, ezer halott
1611 Japán, Sanriku-part, szökőár, ötezer halott
1755 Portugália, Lisszabon, földrengés, majd szökőár, több ezer áldozat
1883 Krakatau, vulkánkitörés, majd szökőár, 36 ezer áldozat
1896 Japán, Sanriku-part, földrengés, majd szökőár, 28 ezer halott
1960 Chile, szökőár, több ezer áldozat