Táblát kapott Svejk Sátoraljaújhelyen

2005.09.23. 12:57
Habár Svejknek a volt Csehszlovákiában és Lengyelországban alakult ki igazi kultusza, péntektől Sátoraljaújhelyen is emléktábla örökíti meg Jaroslav Hasek regényhősének átutazását a városon. A derék katona az első világháborúban a prágai Kehely vendéglőből tartott a galíciai Przemyslbe, amikor a városban először szembesült a háborús pusztítással.

"Aztán tovább vitték a gulyást Tiszaluc és Mezőzombor felé, s amikor már senki se várta, hogy kiosztják, a vonat megállt Sátoraljaújhelyen, ismét tüzet raktak a kondérok alatt, felmelegítették, és végül kiosztották a menázsit" - írta Jaroslav Hasek a Svejkben.

#alt#
A lengyelországi Portius Társaság tagja nosztalgiázik az emléktáblánál (Fotó: Kozma István)

A derék katona a magyarországi városba érve szembesül azzal, hogy milyen pusztításokat okozott a háború, mivel a vasútállomáson repülőgép- és ágyúroncsok voltak vagonokba pakolva. Dub hadnagy ugyan azzal mentegeti a helyzetet, hogy ez hadizsákmány, Svejk azonban felhívja a figyelmet a roncsokon olvasható "k. u. k. Artilleriedivison"-feliratra. A jelenet szokás szerint ér véget: "Svejk, tűnjön el innen egykettőre, hogy meg ne lássam még egyszer!" - parancsolta Dub hadnagy.

Kozma István fotográfus a regényt újraolvasva figyelt fel Sátoraljaújhely nevére, és végül a helyi városszépítő egyesület, az önkormányzat és a MÁV közreműködésével egy emléktáblát helyeztetett el a vasútállomáson Svejk látogatásának tiszteletére.

Svejk ugyan számos, ma is Magyarországhoz tartozó településen átvonatozik, míg a galíciai frontra ért, igazi kultusza azonban - Csehország és Szlovákia mellett - Lengyelországban alakult ki. A sátoraljaújhelyi ünnepségen több lengyel társaság is képviseltette magát, tagjaik történelmi egyenruhákban, katonanótákkal avatták fel az emléktáblát.

A Lengyelországhoz tartozó przemysli erődben minden évben megrendezik a "Nagy Svejk Manőverek" elnevezésű játékot.