Emberi szerveket csempésztek ki a debreceni boncteremből

2005.04.26. 08:18
A norvég TV2 külföldön tanuló egyetemisták életéről készített filmjében látható amint a Debreceni Egyetem anatómiai intézetének boncterméből norvég diákok emberi szerveket csempésztek ki. Az intézmény vezetése vizsgálatot indított az ügyben.

A Népszabadság megtudta, a norvég tévé külföldön tanuló egyetemisták életéről készített filmet, ennek keretében mutatták be a felvételt, amelyen az látható: a boncteremből a diákok emberi szerveket csempésznek ki.

Boncolás WC-papíron

A TV2 Tények című műsora leadta a norvég társtévé filmjének egyes részleteit, amiből kiderült, hogy a diákok az egyetem bonctermébe kétezer forintos belépőt fizetnek azért, hogy éjszaka is tanulmányozhassák az emberi test atanómiáját.

Egy megszólaltatott diák szerint ennek a morbid gyakorlatnak az az oka, hogy olyan magas a követelményszint, hogy aki nem akar kibukni, annak a legelvetemültebb módszerekhez kell fordulnia - írja a Blikk. "Könnyen elveszítheti morális elveit az ember, ha már több tárgyból bukásra áll, s ettől függ a jövője és a karrierje" - magyarázta a norvég tévének a diák.

A filmben látható képek szerint az emberi agyvelőket a diákok a kukákból vették elő, WC-papírra téve vizsgálgatták, miközben a tankönyvet a holttestre helyezték. Az emberi testrészeket a diákok állítólag még kollégiumi szobájukba is átvihették, ha még mindig nem voltak benne biztosak, hogy tisztában vannak a tananyaggal.

"Testmaradványok kivitele tilos"

A Népszabadság információi szerint az oktatási intézmény Orvos- és Egészségtudományi Centrumának vezetése hétfőn bizottságot állított föl a norvég TV2 rejtett kamerás felvételei miatt.

Az intézmény sajtóközleménye szerint a vizsgálat eredményéről, a vétkesek felelősségre vonásáról később adnak tájékoztatást.

A centrum közleménye szerint "a bonctermek felügyelet nélküli használata, és onnét szervek, testmaradványok kivitele tilos". Fuxreiter Margit sajtóreferens a Népszabadság kérdésére elmondta: a centrum vezetése a vizsgálat lezárásáig - amely a hét végére várható - nem kíván bővebben nyilatkozni az ügyről.