Eltiltották szakmájától Geréb Ágnest

2007.10.26. 13:05
Mivel a bíróság első és másodfokon ellentmondó ítéletet hozott egy Geréb Ágnes, az otthon szülést pártoló orvos ellen indított perben, a harmadfokú ítélet vált jogerőssé. A vád az volt ellene, hogy megsértette a foglalkozási szabályokat egy 2000 márciusában lezajlott otthon szülésnél. A csecsemő így súlyos agykárosodást szenvedett és egy évvel később meghalt.

A foglalkozási szabályok megsértése miatt jogerősen három évre eltiltotta a szülész-nőgyógyász szakma gyakorlásától a Fővárosi Ítélőtábla pénteken hozott határozatában Geréb Ágnest, az otthon szülést pártoló orvost.

Geréb Ágnes ellen az volt a vád, hogy megsértette a foglalkozási szabályokat egy 2000 márciusában lezajlott otthon szülésnél, ahol szakorvosi segítséget nyújtott. A vád alól az első fokon eljáró bíróság felmentette, a másodfokon eljáró viszont bűnösnek mondta ki.

A jog szerint ha a két bíróság ellentétes ítéletet hoz, lehetőség van a harmadfokú tárgyalásra, amelyet a Fővárosi Ítélőtábla folytatott le pénteken. A bíróság jogerős végzésében helybenhagyta a másodfokon született ítéletet, amelyben foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés miatt három évre eltiltották a szülész-nőgyógyász szakma gyakorlásától a vádlottat.

Tagadta bűnösségét

Geréb Ágnes tagadta bűnösségét, a pénteki tárgyaláson nem akart élni az utolsó szó jogával.

A bíróság helybenhagyta a másodfokú bíróság tényállását, mely szerint 2000. március 4-én Geréb Ágnes szakorvosi segítséget nyújtott egy otthonszülő nőnek. A szülés gyors és komplikációmentes volt, és a gyermek a szülés után felsírt, a vádlott megvizsgálta és megállapította, hogy jól van. Ezután az anya karjaiba adta, a méhlepény ekkor még nem vált le, és a köldökzsinórt sem vágta el Geréb Ágnes.

A vádlott utána a szülés dokumentációjával foglalkozott, és csak a szülés után egy órával ment az anyához megvizsgálni a méhlepény leválását. Ekkor észlelte, hogy a gyermek a klinikai halál állapotában van. A mentők kiérkezéséig megpróbálta lélegeztetni a gyermeket, a mentőorvos pedig azt állapította meg, hogy a gyermek egyik orrjárata egyáltalán nem, a másik csak a legkisebb szondával volt átjárható. Az újszülöttet kórházba szállították, de az oxigénhiány miatt súlyos és maradandó agykárosodást szenvedett, majd egy évvel később meghalt.

Nem tartotta be a szakmai szabályokat

A bíróság kimondta, az orvosi tevékenységnek megvannak a szakmai szabályai, amelyeket többek között a protokollok foglalnak össze. Ezek leírják az orvos által követendő eljárásokat, és a szülési protokoll vonatkozott Geréb Ágnesre is, amikor a szülés levezetésére vállalkozott. Czine Ágnes, a tanács elnöke az ítélet indoklásában hangsúlyozta, a pernek nem tárgya az otthonszülés helyessége.

Az ítélőtábla úgy ítélte meg, Geréb Ágnes nem fordított kellő figyelmet a szülés után az anyára és az újszülöttre. Emellett a szakmai szabályokkal ellentétben 20 perc helyett egy órát várt a méhlepény leválására, nem vágta el időben a köldökzsinórt és elmaradt az úgynevezett Apgar-féle szondázás. Az orvosnő korábban azt állította, tudatosan nem tisztította meg a gyermek orrnyílását és garatját, mert nem tartotta szükségesnek. A bíróság szerint tehát a vádlott tudatosan nem tett eleget a szakmai szabályoknak, több foglalkozási szabályt megszegett és ezzel közvetlen veszélynek tette ki a csecsemőt.

Eljárási szabálysértés

A táblabíróság megállapította, az első fokon eljáró bíróság ugyan követett el eljárási szabálysértést, de ezek nem indokolják az ítélet hatályon kívül helyezését, mert a másodfokon eljáró bíróság ezeket a hibákat orvosolta.

Az ítélőtábla elutasította az orvos védőjének, Medgyesi Andrásnak az indítványát, hogy a táblabíróság forduljon az Alkotmánybírósághoz a közvetítői tevékenységgel kapcsolatban, mert álláspontja szerint méltánytalan megkülönböztetés, hogy a mediációt csak az elsőfokú eljárásban lehet kérni. A táblabíróság szerint azonban a közvetítői eljárás feltétele, hogy a vádlott beismerő vallomást tegyen és tevékeny megbánást tanúsítson. Ezt Geréb Ágnes nem tette meg, ez pedig eleve kizárja, hogy az ügyében alkalmazni lehessen a közvetítői eljárást.

Újabb nyomozás

Legutóbb szeptember közepén halt meg egy csecsemő otthon szülés közben, a BRFK foglalkozás körében elkövetett halált okozó veszélyeztetés miatt indított nyomozást, Geréb Ágnest azonban nem gyanúsították meg. Geréb Ágnes, a Napvilág Születésház alapítója, aki jelen volt a tragikus szülésnél, azt mondta, a kisbaba ugyanúgy elveszthette volna az életét, ha a kórházban próbálják a világra segíteni.

Az ügyben szakmai vita bontakozott ki, ugyanis a vállelakadás, ami a komplikációt okozta, kórházi körülmények között többféleképpen orvosolható, így a csecsemőt meg is lehetett volna menteni, vélekedett a János Kórház szülész-nőgyógyász főorvosa.

Az Egészségügyi Minisztérium közleményben tudatta, hogy a közeljövőben szabályozni fogja az otthon szülések szakmai és finanszírozási kérdéseit, mivel Magyarországon jelenleg teljesen szabályozatlan körülmények között hozzák világra gyermeküket az otthonszülő anyák.

A szaktárca közleménye szerint az otthon szülés ma Magyarországon féllegális tevékenység, amit az európai országokhoz hasonlóan ugyan nem tiltanak, de az európai országoktól eltérően nem is szabályoztak még.