Szlovák falunévtáblákat rongáltak meg az éjjel

2008.11.02. 13:48
Rongálás vétsége miatt ismeretlen tettes ellen indult nyomozás annak felderítésére, hogy vasárnapra virradóra ki, vagy kik festették le Pilisszentkereszt és Pilisszántó út menti községtábláinak szlovák feliratát - közölte a Pest megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense.

A szlovák kisebbség lakta Pilisszántó községtáblájának szlovák Szantov nevét szórták be fekete festékkel, a szomszédos Pilisszentkereszt határában pedig az oda vezető utak mentén hasonló módon három táblát is megrongáltak, egyiket pedig a Pilisszentkereszt és a szlovák nevet hordozó Mlinki közös oszloppal kidöntötték. Ugyancsak festékkel "Nácik" feliratot pingáltak a községháza falára. Az ügyben a szentendrei rendőrkapitányság emberei folytatják a vizsgálatot.

Fotó: MTI

Lendvai József, Pilisszentkereszt polgármestere elmondta, hogy véleménye szerint a rongálás mögött politikai provokáció húzódhat és összefüggés lehet a szombati dunaszerdahelyi focimeccsen történtekkel, amikor magyar szurkolókat bántalmaztak és vettek őrizetbe a szlovák rendőrök. Annál inkább gyanítható a provokáció, mert két éve, Marina Hedvig megverésének idején hasonló módon a községtáblát ismeretlenek összefirkálták az egyébként többségében szlovákok lakta Piliszentkereszten. Már csak a többségében szlovák nemzetiségű lakossági összetétel miatt is eleve értelmezhetetlen kiket célozhat meg a nácizás. "Jó tudni, hogy a faluban az önkormányzat fenntartásában szlovák nemzetiségi általános iskola is működik, ahol 133 gyerek tanul szlovák és magyar nyelven" - tette hozzá.

Demján Tamásné, a helyi szlovák kisebbségi önkormányzat elnöke azt mondta az MTI-nek, hogy a 2300 lelket számláló faluban békében élnek egymás mellett a magyar, valamint a magukat szlováknak, vagy német származásúnak valló emberek. Gyakran tartanak különféle közös kulturális rendezvényeket, amelyeken többnyire magas a részvételi arány. A községben egyébként folynak az előkészületek a magyar és a szlovák kormány közös finanszírozásával, 160 millió forintból megvalósuló Szlovák Regionális Központ építéséhez. A tervek már elkészültek, a közműveket bevezették, jelenleg az építési engedélyre várnak - mondta.