Fejszével, botokkal, vasvillával küzdenek Szófiában

2007.08.15. 08:52
Újabb sérültje van a zavargásoknak és verekedéseknek, amelyek több napja törtek ki egy szófiai városnegyedben, Kraszna Poljanában. Vasárnap egy roma, hétfőn négy borotvált fejű, kedden megint egy roma sérült meg a romák és a szkinhedek közötti összecsapásokban.

Folytatódtak kedd éjjel a szófiai Kraszna Poljana negyedben kitört zavargások. A romák ismét százas létszámú csoportokba verődtek, és megpróbáltak elégtételt venni a szkinhedeken, akik még vasárnapról hétfőre virradóra súlyosan megsebesítettek egy roma fiatalt.

150-200 fős csoportokban támadnak

Hétfőről keddre virradóra kétszáz roma támadott meg egy épületet, akkor négy sérültje lett a szkinhedek elleni akciónak. A hétfői sérültek szerdai adatok szerint "nem szkinhedek, hanem borotvált fejűek", akiket a roma tömeg szkinhednek nézett.

Klikk!

A következő este, kedden fél tízkor a legnagyobb tömeg 150 fős volt, ők szintén feltételezett szkinhedeket támadtak meg, de ekkor már több roma csoport is járta Kraszna Poljanát, botokkal, vasvillákkal, fejszékkel felfegyverkezve. Köveket is dobáltak egy lakótelepi ház előtt. Itt és több más helyen is verekedések törtek ki.

Üldözés

Autókat is üldözött a tömeg kedd este: három olyan kocsit követtek a romák, amelyekben szkinhedeket sejtettek. Mielőtt kedd este még veszélyesebbre fordult volna a helyzet, tömegoszlató rendőröket küldtek az illetékesek a helyszínre, és a Kraszna Poljanába vezető összes utat lezárták. Így a zavargás nem terjedt át más városnegyedekre, a rendet pedig sikerült éjjel 11 óráig helyreállítani.

A bolgár belügyminisztérium vezetői szerint nincsenek szkinhedek a Kraszna Poljana negyedben, ez azonban a dnes.bg szerint nincs teljesen így. Az újság már korábban megírta a vasárnapi incidenst, ami kiváltotta a hétfői és keddi zavargásokat. A kedd éjjeli összecsapásokban is állítólag egy 28 éves roma férfi sérült meg a legsúlyosabban.

Nincsenek szkinhedek?

A bolgár belügyminiszter helyettese, Kamen Penkov szerint a zavargásokért helyi roma bandák a felelősek, szerinte Kraszna Poljanában nincsenek egyébként szkinhedek.

Rumen Petkov belügyminiszter felszólította a rendfenntartó erőket, hogy teremtsenek nyugalmat a Kraszna Poljana negyedben.