Kétezren voltak a meglincselt tanár temetésén

2006.10.21. 14:43
Eltemették az olaszliszkai lincselés áldozatát. Szögi Lajos tanárt a tiszavasvári temetőben több mint kétezren kísérték el utolsó útjára szombaton.

A felravatalozott koporsónál a család tagjai, az özvegy és a három tizenéves gyermek mellett lerótták kegyeletüket a tragikus körülmények között elhunyt pedagógus volt munkahelye, a helyi Kabay János Általános Iskola dolgozói, diákjai, szülői munkaközösségének tagjai.

A szertartáson ott voltak az Országos Környezet- és Természetvédelmi Oktatási Központ vezetői, munkatársai; az intézménynél az elhunyt szövetségi elnöki tisztséget töltött be.

Két lelkész búcsúztatta Szögi Lajost

A református egyház szertartása szerint tartott temetésen két lelkész búcsúztatta az elhunytat, míg volt munkahelye kollektívájának nevében az általános iskola igazgatója méltatta Szögi Lajos intézményben végzett munkáját, kiemelve emberségét, amiért kollégái, diákjai nagyon tisztelték és szerették.

A sírnál búcsúszavakat mondott a Nyíregyházi Főiskola képviselője is, ahol a volt pedagógus a diplomáját szerezte. A temetésen részt vett ifjabb Hegedűs Loránt is.


Nézze meg képeinket!
Fotó: Szémann Tamás

A tiszavasvári temetésen részt vett az olaszliszkai önkormányzat két képviselője is.

Civilek országos akciója

A 45 éves tanárt vasárnap Olaszliszkán 5 és 13 éves lánya szeme láttára verték agyon, miután autójával - eddig még tisztázatlan körülmények között - elsodort egy 11 éves gyermeket, aki könnyebben megsérült. A brutális gyilkosság elkövetésével a rendőrség három olaszliszkai férfit gyanúsít, akiket a bíróság előzetes letartóztatásba helyezett.

A szombati temetés idején civilek országos tiltakozó akciót szerveztek, kezdeményezésükre a gyászszertartás kezdési időpontjában nagyon sokan megálltak egy percre a települések közterületein, némán fejet hajtva. Így tiltakoztak a brutalitás ellen, hogy soha, sehol ne fordulhasson elő az olaszliszkaihoz hasonló eset.

Olaszliszkán nyugodt a hangulat

Az Index tudósítói a tiszavasvári temetés után Olaszliszkán jártak, ahol nyugodt a hangulat. A falu alvégén, ahol a baleset történt, négy-öt rendőrautó áll. A falubeliek szerint tizenegy rendőrautót vezényeltek ide. Az utcában lakó cigányok nem hajlandók sem kamera, sem fényképezőgép elé állni, azt mondják, félnek attól, hogy szélsőségesek támadnak a falujukra, illetve attól a családtól is, amelynek a tagjai részt vettek a lincselésben.

Atrocitás nem történt. A helyszínen, ahol a lincselés történt, még mindig nagyon sok mécses és virág látható. Néha megáll egy autó, kiszállnak belőle, keresztet vetnek.

Két megemlékezés Olaszliszkán

Az olaszliszkaiak két alkalommal is megemlékezést tartottak, s az egyiken több mint háromszázan jelentek meg. Csütörtökön a cigány kisebbségi önkormányzat szervezte, pénteken a falu rendezte a megemlékezést, amin vegyesen jelentek meg a falubeli cigányok és nem cigányok.

Az Index munkatársainak egy helybéli cigányember azt magyarázta, sokan nem értik, miért kell általánosítani ebben a helyzetben.