Hangosabb szirénát akarnak a mentősök

2008.02.21. 15:22
A Magyarországon használt megkülönböztető jelzések nem elég korszerűek és nem elég hatékonyak, cseréjük szükségessé vált, nyilatkozta Torbágyi Pál az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) műszaki vezetője.

A megkülönböztető jelzések Budapesten tartott bemutatóján Torbágyi Pál úgy fogalmazott: nem csak az a baj, hogy az emberek nem hallják, látják a mentőt, vagy tűzoltót, hanem az is, hogy tehetetlenek.

Sokan nem tudják, hogy mit kell csinálni, ha megjelenik a forgalomban egy megkülönböztető jelzést használó jármű.

Ezen a legmodernebb fényhidak, vagy szirénák sem tudnak segíteni.

Torbágyi Pál szerint nem áll sok pénz rendelkezésre ahhoz, hogy a mentőszolgálat autóit modern megkülönböztető jelzésekkel lássák el, de a befektetés megtérülne. "Ha egy mentőautó jól látható, jól hallható, akkor talán (...) kevesebb lenne a balesetük is" - mondta.

A jövőbeni tervekről szólva Torbágyi Pál azt mondta, hogy lát reményt arra, hogy az egyébként folyamatosan fejlődő megkülönböztető jelzések ellátása eljut majd arra a szintre, amikor európai színvonalú fényhidak és szirénák lesznek az OMSZ autóin.

Krizsán Lajos, a bemutatót szervező cég ügyvezetője beszédében hangsúlyozta, hogy a "kéklámpás" autók mielőbbi célhoz érkezésében nagy segítséget nyújtanak a megkülönböztető jelzések, ezért is fontos, hogy azok jól láthatók és hallhatók legyenek.

A mai modern autók sokkal jobban le vannak szigetelve, a hangos rádió mellett alig hallani a mai szirénákat.