Lelőtte a biztonsági őr a bankrablót

2006.06.08. 10:34
A bankrablók a K&H Bank szigetszentmiklósi fiókját szemelték ki. A biztonsági őr fegyverrel védekezett, halálosan megsebesítetve az egyik támadót. A másik bankrabló elmenekült.

Csütörtökön délelőtt két bukósisakos férfi megpróbálta kirabolni a K&H Bank szigetszentmiklósi fiókját, mondta el az Indexnek Beluzsárné Belicza Andrea, a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense. A rablók felfegyverkezve léptek a bankba, majd a bevételt követelték.

A 30-35 év körüli férfiak kék színű kismotorral érkeztek a helyszínre. A támadáskor a bank négy alkalmazottja és öt ügyfél tartózkodott a fiókban. A biztonsági őr felszólította a hozzá közelebb álló támadót, hogy tegye le a fegyverét, aki válaszul több lövést adott le az őr felé. A biztonsági őr is lőtt, a hozzá közelebb álló férfi életveszélyes sérüléseket szenvedett.

A helyszínre érkezett mentők megpróbálták újraéleszteni, a férfi azonban belehalt sérüléseibe. A másik férfi gyalog elmenekült, a rendőrség keresi. Szemtanúk személyleírása szerint a fegyveres rabló sötét ruhát és Puma sportcipőt viselt. Szigetszentmiklós környékén, több útvonalon ellenőrző pontot állítottak fel. Bár teljes útlezárás sehol nincsen, a szigorított ellenőrzés miatt torlódásokra kell számítani.

A rendőrség eddigi vizsgálata szerint a biztonsági őr jogszerűen használta fegyverét, ám a történtek elemzéséhez, pontos feltárásához a biztonsági kamerák felvételeit is felhasználják majd. Támpont lehet a nyomozásnál az a bejárat előtt hagyott, átfestett, kék robogó, amivel a tettesek érkeztek, azt azonban még nem lehet tudni, kié a jármű. Ugyancsak támpontot jelenthet a meghalt rabló 9 milliméteres Browning pisztolya is.

Legutóbb múlt héten szerdán, Újpesten volt fegyveres bankrablás, akkor szintén a K&H Bankot szemelték ki az elkövetők. A rendőrség a nyomravezetőnek egymillió forint jutalmat ajánlott fel.

A fegyverhasználat szabályai

A vagyonőrnek fegyveres támadás esetén az a dolga, hogy megítélje, vajon kell-e, és szabad-e használnia fegyverét saját és mások életének a védelmében, vagy szót kell-e fogadnia a támadónak, mondta el az MTI-nek egy korábbi bankrabláskor Vörösmarti Mihály, a Személy-, Vagyonvédelmi, és Magánnyomozói Szakmai kamarájának elnöke.

A jogszabály szerint fegyveres támadás esetén az őrnek csak akkor kell - és szabad - lőnie, ha ez elkerülhetetlen saját és mások élete védelmében, és ha nem veszélyezteti a kívülállók testi épségét. Feltétel még, hogy joggal higgye, a támadó kezében fegyver van, hiszen ugyancsak jogszabály rögzíti, hogy a védekezésnek arányban kell állni a támadással. Bonyolult, és jogilag esetleg súlyos következményekkel járó kérdés annak eldöntése, valóban fegyvert tart-e a kezében a támadó, bár nyilvánvaló, ha a támadónak fegyvere van, egy kis ujjmozdulattal már lőhet, tette hozzá a szakértő.

Nem veszélyeztethet

Másfelől a vagyonőrnek még a fenti feltételek megléte esetén is csak akkor szabad lőnie, ha ezzel nem veszélyezteti ártatlan emberek életét és testi épségét. Amennyiben tehát a védett helyiségben ügyfelek vannak, úgy a vagyonőr nagy valószínűséggel nem tüzelhet anélkül, hogy másokat veszélyeztetne, és ebben az esetben nem marad más hátra, mint hogy ne tanúsítson ellenállást.

Vörösmarti Mihály felhívta a figyelmet arra, hogy a tévében szereplő krimik többségében engedelmességet és együttműködést lehet látni, csakhogy ott az esetek túlnyomó többségében túszejtésről van szó, és olyankor a túszok életének védelme egészen más taktikát követel a rendőröktől és vagyonőröktől.