Világkörüli hajsza a tbc-s férfi útitársai után

2007.05.31. 09:07
Körbeutazta Európát a TBC gyógyszerrezisztens változatában szenvedő amerikai férfi. Bár az amerikai egészségügyi hatóságok Rómában a nyomára bukkantak, felszólításuk ellenére a férfi nem adta fel magát az olasz hatóságoknál, hanem Prágába repült, majd onnan Montreálba. Az amerikaiak szerint ugyanakkor kicsi annak az esélye, hogy másokat is megfertőzött.

Negyvennégy év után ismét szövetségi szintű karantén rendeltek el az Egyesült Államokban egy tuberkulózisban szenvedő férfi miatt. A férfi a tbc egy gyógyszerrezisztens kórokozóját kapta el, de betegsége ellenére kétszer is átrepülte az óceánt az Egyesült Államok és Európa között, sőt, Európán belül is utazgatott.

Hol járt a beteg?
A gyógyíthatatlan tuberkulózisban szenvedő férfi május 12-én az Air France 385-ös járatával repült Atlantából Párizsba. Május 14-én Athénba repült menyasszonyával, ahol házasságot kötöttek. Május 16-án Athénból Thira szigetére repült, május 21-én pedig Mykonos szigetéről repült vissza Athénba, ahonnan még aznap továbbrepült Rómába. Az amerikai egészségügyi hatóságok itt léptek vele kapcsolatban, ő azonban a felszólításuk ellenére május 24-én a CSA 0727-es járatával Prágába repült, ahonnan a CSA 0104-es járatán Montrealba. Innen autóval folytatta útját az Egyesült Államokba.

Az amerikai járványügyi központ, a CDC jelentése szerint Atlantából repült Párizson át Athénba, ahol megházasodott, majd onnan Olaszországba repült nászútra.

Az utasokat kutatják

Mivel attól tartott, hogy amerikai gyógykezelés nélkül állapota romolhat, egy hónap után hazautazott. A CDC munkatársai most elsősorban a két transzatlanti járat személyzetét és a férfi közvetlen környezetében ülő nyolcvan utasát próbálják felkutatni.

Az AP jelentése szerint ugyanakkor viszonylag kicsi a kockázata annak, hogy a betegség tovább terjedt. "Fertőző-e a beteg? Ebben az esetben ennek szerencsére igen kicsi a kockázata" - nyilatkozta a hírügynökségnek Dr. Julie Gerberding, a CDC igazgatója. Mint mondta, a betegben igen kevés kórokozó él, ezért nem valószínű, hogy továbbadta a fertőzést.

"Másrészt egy nagyon halálos baktériumról beszélünk, ezért inkább lennénk túlságosan is óvatosak" - indokolta Gerberding, hogy miért is kutatják fel a férfi utitársait.

Az európai hatóságokkal is együttműködnek

A CDC az európai hatóságokkal is együttműködik. Olaszországban például igyekeznek feltérképezni, hogy az elmúlt hónapban merre járt a férfi. Az ügyben a csehek is vizsgálódtak, mivel a férfi a cseh CSA légitársaság gépén is repült. A vizsgálatok szerint a gép személyzete nem fertőződött meg.

A most bekaranténozott férfi egyébként az Atlanta Journal-Constitutionnek azt nyilatkozta, orvosa nem tiltotta el a repüléstől. Amúgy tisztában volt vele, hogy a gümőkór gyógyszerrezisztens változatában szenved, de arról Európába érkeztéig fogalma sem volt, hogy másokat is veszélybe sodorhat.

Mint mondta, az amerikai egészségügyi hatóságok Rómában érték utol, hogy közöljék vele, betegsége sokkal veszélyesebb, mint eredetileg gondolták. Azt javasolták, hogy adja fel magát az olasz egészségügyi hatóságoknál, és semmi esetre se szálljon repülőre. De ő nem hallgatott a hatóságokra.

Ehelyett május 24-én Rómából Prágába, majd onnan Montreálba repült.

EU: Csekély volt a fertőzésveszély

Kicsiny volt a fertőzésveszély annak az amerikai férfinak a környezetében, aki a tuberkulózis egy ritka és veszélyes formájában szenvedve több európai országot felkeresett május elején - jelentette be az Európai Bizottság egy szóvivője csütörtökön az EU stockholmi székhelyű járványügyi központjának megállapításaira hivatkozva. Az EU ezzel együtt azt javasolja tagországainak, hogy keressék meg és vizsgálják ki azokat az utasokat, akik a két érintett légi járaton a férfi előtti, illetve mögötti sorban ültek, illetve a két gép személyzetét. Más utasoknál a fertőzés legkisebb kockázata sem áll fenn. A két szóban forgó gép az Air France 385-ös számú, Atlanta-Párizs járata május 12-én, valamint a Czech Air légitársaság 410-es, Prága-Kanada járata május 24-én.