’Hatkor a kettes parcellánál’

2005.05.19. 07:04
Festménypályázatot hirdetett a Temetkezési Intézet. A cég vezetése azt szeretné, ha találka- és pihenőhellyé válna a temető. A legjobb festmény készítője kétszemélyes párizsi utat nyer, temetőlátogatással.
„Tabudöntögető” javaslattal állt elő a Budapesti Temetkezési Intézet vezérigazgatója. Simóka Kálmánné azt szeretné, ha a temető „egy jó hely lenne, ahol sétálgatni, üldögélni, pihenni lehet”. Egy tanulmányt idéz, mely szerint a fiatalok többsége csak évente egyszer, a halottak napján jár a temetőbe. Ezen szeretnének változtatni.

A Reggel értesülései szerint a vezérigazgató első lépésben egy festménypályázat révén tenné találka- és pihenőhellyé a temetőt. A cég arra kérte a középiskolásokat, képzőművészeti iskolás diákokat, hogy fessék le kedvenc temetőjüket. Az eredményhirdetés után a pályaműveket a Fiumei úti temetőben állítják majd ki. "Szeretnénk megmutatni a temetőt egy egészen új aspektusból, másként, mint ahogy az emberek általában találkoznak vele, a temető nem kizárólag kegyeleti hely, egyben park, zöldterület is, tele fákkal, virágokkal és történelmi sírhelyekkel. A város zöld foltjaként egy-egy könnyen elérhető parkot is jelenthet a városlakók számára."

A szervezők olyan műalkotásokat várnak, "amelyek kifejezően és érzékletesen adják vissza a tavaszi sírkert meghitt, barátságos hangulatát. A művész mutassa meg a temetői park színeit, zöld élettel teli világát - tárja elénk a temetőnek azt az arcát, amelyet csak nagyon ritkán veszünk észre."

A zsűri által legjobbnak ítélt festmény alkotója egy kétszemélyes párizsi hétvégét nyer. Benne egy Pere Lachaise temetői látogatás.