Rálőttek a rendőrpalotára

2007.02.13. 06:11
Továbbra is ismeretlen tettes ellen folytat nyomozást a Nemzeti Nyomozó Iroda az Országos Rendőr-főkapitányság elleni kedd éjjeli támadás miatt. Az Index információi szerint a rendőrség kilenc szálon folytatja a nyomozást. Az épület továbbra is megerősített védelmet kap.
    Fontosabb részletek:

  • Gépfegyverrel tucatnyi lövést adtak le az Országos Rendőr-főkapitányság épületére
  • Meg nem erősített hírek szerint kedden éjjel a rendőrség előállított egy férfit és egy nőt
  • Kilenc szálon nyomoz a rendőrség
  • Ötmillió forint nyomravezetői díjat ajánlottak fel, egy fekete Golfot vagy Polót keresnek
  • Gyurcsány Ferenc szerint a köztársaság alapintézményét érte támadás, a pártok elítélték a támadást

Továbbra is ismeretlen tettes után nyomoz a rendőrség, miután kedden éjjel többször is rálőttek az Országos Rendőr-főkapitányság Teve utcai székházának tornyára. Az ügyben eljáró Nemzeti Nyomozó Iroda lőszerrel, lőfegyverrel történt visszaélés ügyében és rongálás miatt nyomoz– (az előbbieért 2-8 év börtön szabható ki). Személyi sérülés nem történt.

Kedden este a rendőrség előállított egy férfit és egy nőt, értesült a Blikk, valamint a Híradó. A rendőrség a nyomozás érdekeire hivatkozva nem erősítette meg a hírt. Horváczy Emese, az NNYI sajtósa mindössze annyit mondott, hogy egész éjjel tartanak a kihallgatások. Úgy tudjuk, a rendőrség kilenc szálon nyomoz, mindegyik vonalat egy-egy nyomozócsoport ellenőrzi.

Bene László Országos főkapitány délelőtti tájékoztatása szerint a lövéseket a korábbi feltételezésekkel szemben nem kocsiból, hanem álló helyzetből adták le az épületre a Déryné utca sarkáról. Arról nem beszélt, hogy a töltényhüvelyeket hol találták meg, csak annyit mondott, hogy összesen tizennégyet találtak. A korábbi hírek szerint tíz töltényhüvelyt a székház parkolójában találtak, de találtak hüvelyeket az Angyalföldi utca sarkán is, de azokról akkor még nem tudták, hogy közük van-e a lövöldözéshez. A kedd késő délutáni jelentések szerint a két utca sarkáról tüzelt az ismeretlen.


A 6. emelettől a 13. emeletig vannak golyónyomok az épületen
Fotó: Barakonyi Szabolcs
Bene László a Klubrádióban azt vélelmezte, hogy a látási viszonyok és a távolság miatt nem valószínű, hogy értékelhető felvételek készültek a támadókról. Arról a helyről, ahol az elkövető állt, Bene azt mondta, biztonságosan lőhetett, az "őrség és az épületet védő kamerák nagy része nem észlelhette az ő tevékenységét, és a menekülésre is elegendő ideje és helye volt"


Betört üveg, csőrepedés

Horváczy Emese az Indexnek azt mondta, hogy a lövések szórása arra enged következtetni, hogy nem konkrétan a 9. és 13. emeleti irodák közül akarták valamelyiket szétlőni. Ezeken az emeleteken az irodákban a lövések idején nem is tartózkodott senki.

Rendőrségi forrásaink szerint a székház biztonsági kamerái egy gyanús, sötét sötét Golfot rögzítettek. Bene tájékoztatása szerint egy fekete Volkswagen Golf vagy Polo típusó autó valóban a székház közelében volt a lövöldözéskor, a kocsit keresik. A rendőrség ötmillió forintos jutalmat ajánlott fel a nyomravezetőnek.

Bene szerint a támadók nem célzott lövéseket adtak le, csak az épületet akarták eltalálni, nem rendőröket. A rendőrök még nem ismerik a támadók motivációját. Egyelőre arra utaló jelek sincsenek, hogy a támadóknak külföldi kapcsolatai lennének.

Nem volt gumicsikorgás

Egy, a rendőrszékház mellett lakó olvasónk szerint sem mozgó kocsiból adták le a lövéseket. "Éjjel 0.45 körül arra ébredtem, hogy kb. 13-18 lövésből álló sorozatot engednek el az utcán, körülbelül 50 méterre a háztól – írta. – Szerintem a száguldó autós történet kamu. A lövések nem közeledtek és nem is távolodtak. (Lehet, hogy autóból adták le őket, de akkor az autó nem mozgott gyorsan. Nem volt gumicsikorgás, sem erős motorhang.)"
Olvasóink beszámolói>>


Berepedtek az ablakok

Kalasnyikovval lőttek

A sorozatot nagy kaliberű fegyverből adták le, jelentette a Havaria Press. A golyók 7.62-es kaliberéből a rendőrök arra következtetnek, hogy feltehetőleg AK-47-es kalasnyikovval lőtték a székházat.

Az AK-47-es nem ritkaság a hazai alvilágban. A Teve utcai rendőrpalotára leadott sorozatnál használt klasszikus Kalasnyikov az egyik legelterjedtebb lőfegyver a világon. Magyarországon az elmúlt években többször előkerült fegyveres rablásoknál.
Bővebben>>

A lövedékek nem csak az épület ablakait törték be, de áthatoltak a szobák gipszkarton burkolatán is, sőt, egy magasnyomású fűtőcsövet is eltaláltak, ezért több helyiség – egyes értesülések szerint Garamvölgyi László kommunikációs igazgató szobája is– elázott.


Megerősítették a védelmet

A támadás után a rendőrség székházánál golyóálló mellényes járőrök léptek szolgálatba, tudósítónk szerint az épület bejáratát géppisztolyosok védik. Megerősítették a a minisztériumok és a képviselői irodaház védelmét is, a Parlamentet védelmét golyóálló mellényes, géppisztolyos rendőrök vették át.

Azonosítanák a támadók fegyverét

A közintézmények elleni támadások kronológiája
1994. június 11. - Budapesten hajnali két óra negyven perckor az Országház 19-es kapuját egy időzített szerkezettel berobbantották. Személyi sérülés nem történt, a kapun kívül jelentős kár nem keletkezett.
1994. július 23. - Budapesten hajnali négy óra tájban bomba robbant a Mátyás-templom Halászbástya felőli traktusán. Személyi sérülés nem történt, de az anyagi kár jelentős volt.
1996. április 18. - Éjszaka kézigránát robbant Budapesten a liechtensteini kereskedelmi képviselet XII. kerületi Széchenyi emlékút 17. szám alatti pihenőháza mellett. (A Népszabadság értesülését hivatalosan nem erősítették meg.)
1997. február 9. - A XIV. kerület Rákosfalva park 1-5. szám alatt lévő szolgáltatóház bejáratánál csőbomba robbant. Megrongálódott az épületben lévő MSZP-iroda és könyvtár bejárata.
1997. április 21. - Házilag készített, kisebb erejű pokolgép robbant Újpesten, az MSZP irodájának bejáratánál. Személyi sérülés nem történt.
1998. március 12. - A Független Kisgazdapárt Belgrád rakparti székháza előtt robbanószerkezetet találtak egy nejlonzsacskóban. A szerkezetet hatástalanították.
1998. június 15. - Pokolgépes robbanás történt a Fidesz Lendvay utcai székházában. Az épületben komoly károk keletkeztek, személyi sérülés nem történt.
2000. október 18. - A Hevesi Városi Bíróság épületébe Molotov-koktélt dobott egy pervesztes férfi. A keletkezett tüzet a teremőr poroltóval eloltotta.
2006. október 24. - Budapesten Molotov-koktélt dobtak a XII. kerületi SZDSZ-irodára, valamint a XI. kerületi MSZP-irodára. A tüzeket eloltották, személyi sérülés nem történt.

Nyáron az ORFK üzembe helyezett a székháznál egy térfigyelő kamerát, ami háromszázhatvan fokos szögben látja a rendőrpalota környékét, ennek képeit is elemezni fogják, hátha felismerhetőek rajta a tettesek, vagy a járművük, ha volt olyan. A kamera megállás nélkül, a nap 24 órájában rögzíti az épület körüli történéseket, mondta el Garamvölgyi a Napkeltében.

Ez már a terror lenne?

Garamvölgyi szerint a székház elleni támadás illeszkedhet a Nemzetbiztonsági Szolgálat terrorveszélyre vonatkozó értesülései sorába. Ettől függetlenül pillanatnyilag köztörvényes bűncselekmény ügyében nyomoznak.

"A köztársaság egyik alapintézményét érte támadás" – jelentette ki a rendőrszékházban tett látogatása után Gyurcsány Ferenc. A miniszterelnök szerint "radikális események láncolata" vezetett el a támadásig. Kuncze Gábor, az SZDSZ elnöke is úgy véli, hogy a rendőrséget szeptember-október óta folyamatos támadások érik, de szerinte "valószínűleg teljesen elszigetelt" eset lehetett a támadás.

A Fidesz azt várja a rendőrségtől, hogy minél hamarabb tisztázzák, mi történt. Varga Mihály alelnök kijelentette, "addig különféle konspirációk, összefüggések felvetését indokolatlannak tartom". A politikus hangsúlyozta: nem ért egyet azokkal a véleményekkel, amelyek a Kossuth téri kordon és a lövöldözés között vázoltak fel összefüggést, anélkül, hogy pontos információk lennének az éjszaka történtekről. Varga Mihály leszögezte: a Fidesz elutasítja az erőszak minden formáját.

Petrétei József igazságügyi miniszter a Btk szigorítását kezdeményezte a székháznál tartott sajtótájékoztatóján. Tervei szerint a rendőrök fokozott jogi védelmet kapnának. Az állami vezetők védelmének megerősítéséről elmondása szerint még nem született döntés, a Köztársasági Őrezred vezetői egyeztetnek a szükséges intézkedésekről.

A múlt héten terrorfenyegetettségről beszámoló Szilvásy György, a titkosszolgálatokat is felügyelő kancelláriaminiszter szerint a nemzetbiztonságnak nem volt konkrét értesülése a rendőrség elleni támadás tervéről. Mint a Napkeltének nyilatkozta, tudnak róla, hogy szélsőséges csoportok fegyvereket szerezhettek, konkrétumokat azonban nem kívánt elmondani. Az MSZP szerint a támadás a rendőrség intézménye ellen irányult.
Bővebben: Gyurcsány: A köztársaság alapintézményét érte támadás>>


Hajnali képek!

"Ebben a helyzetben azt várjuk el a magukat demokratikusnak valló politikai erőktől, hogy a leghatározottabban ítéljék el a merényletet elkövető bűnözőket, viselkedjenek felelősen, és ne tegyék a történteket a politikai viták tárgyává" - áll a szabad demokraták közleményében. Mint írták, a rendőrség intézményének fegyveres megtámadása tűrhetetlen és elfogadhatatlan, semmivel nem indokolható bűncselekmény. "Bízunk benne, hogy a Teve utcai székház elleni támadás az elmúlt hónapokban megfigyelhető radikalizálódás szélsőséges, elszigetelt megnyilvánulása" - közölte az SZDSZ.

A Napkeltében rendőrségi szakértőként megszólaltatott Tarjányi Péter exrendőr szerint a Teve utcai támadás komoly figyelmeztetés. "Azt jelzi, hogy van egy, automata fegyverekkel is felfegyverkezett csoport, amelyik kész akár rendőrökre is támadni" - mondta. Szerinte az IRA sem robbantásokkal kezdte terrorkampányát. Tarjányi az Indexnek adott korábbi nyilatkozata szerint "hiba lenne" nem komolyan venni a terrorfenyegetettséget.

Műszaki adatok (AK-47)
Méretek
Hossz (szurony nélkül) 870 mm
Űrméret 7,62 mm
Tömeg üres tárral 3,8 kg
Tömeg töltött tárral 4,3 kg
Tárazható loszerek száma 30
Teljesítmény
Hatásos lőtávolság 800 m
Lövedék kezdősebessége 713 m/s
Gyakorlati tűzgyorsaság 100/perc
Ölőhatár 1500 m
Képek
Kattintson a nagyításhoz! Kattintson a nagyításhoz! Kattintson a nagyításhoz!