Moratórium a kiskorúak kasztrálására Thaiföldön

2008.04.03. 13:03
Az elmúlt években több bangkoki klinika is a nemi átalakító műtétekre szakosodott, és olcsó műtétet ígérő hirdetésekkel árasztották el a webet. A thaiföldi egészségügyi minisztérium kedden rendelt el ideiglenes tilalmat a kiskorúak orvosilag nem indokolt kasztrálására, meghatározatlan idejű bezárással fenyegetve meg a rendeletet kijátszó klinikákat.

Megtiltotta a kiskorúak orvosi indok nélküli kasztrálását a thaiföldi kormány és bezárással fenyegette meg azokat a klinikákat, amelyek a tilalom ellenére elvégeznek ilyen műtéteket, akár a szülők engedélyével is.

A tilalmat a thaiföldi transzneműek egyesülete indítványozta a múlt héten, amikor felhívta a figyelmet, hogy egyre több homoszexuális serdülő enged a haszonleső klinikák csábításának és távolíttatja el a heréit annak reményében, hogy így még nőiesebbek lesznek, bőrük még selymesebb lesz.

"Tévhit, hogy a herék korai eltávolítása segíti kifejlődni az olyan nőies tulajdonságokat, mint a finom, bársonyos bőr" - hangoztatta a The Bangkok Post című thaiföldi lapban a múlt héten egy vezető thaiföldi transznemű aktivista, Natee Teerarojjanapong, a "Thaiföldi Meleg Politikai Csoport" vezetője, aki felszólította az országos egészségügyi tanácsot, hogy tegyen lépéseket a kiskorúakat kasztráló kórházak ellen. Az ilyen műtéteket csak felnőtt korban szabad engedélyezni, amikor már megfontoltan mérlegelhetik a műtét mellett és ellen szóló érveket - mondta.

A thaiföldi egészségügyi minisztérium kedden rendelt el ideiglenes tilalmat a kiskorúak orvosilag nem indokolt kasztrálására, meghatározatlan idejű bezárással fenyegetve meg a rendeletet kijátszó klinikákat. A minisztérium szóvivője szerint sok kiskorú nincs tisztában a műtét egészségügyi kockázataival, így a hormonális egyensúly felborulásával vagy a testi fejlődés megrekedésével.

Thaiföldön szülői engedéllyel akár 18 éven alatt fiatalok is elvégeztethetik a herék műtéti eltávolítását, ami az első lépés a nemi átalakító műtét felé. A toleráns délkelet-ázsiai buddhista királyságban a homoszexualitás egyik gyakori formája a transzneműség: a transzvesztitizmus és a transzszexualizmus. Sokan élnek pusztán abból, hogy csodaszép lánynak látszanak, pedig valójában férfiak, vagy legalábbis annak születtek.

Az elmúlt években több bangkoki klinika is a nemi átalakító műtétekre szakosodott, és az internetes portálokat olcsó műtétet ígérő hirdetésekkel árasztották el. Egyes klinikákon már akár 100 dollárért - 16 ezer forintért - is vállalják a férfiasság forrásának eltüntetését.