Tigrist láttak Bükkösd határában

2004.06.21. 13:43
Nem találják a mecseki tigrist, amelyet csütörtökön látott egy hatéves kislány a baranyai Bükkösd határában. A rendőrség az információt komolyan veszi és hamarosan újabb kutatóakciót indít a felszívódott tigris után. A nemzeti park vadászati szakfelügyelője szerint a szemtanú beszámolója hitelesnek tűnik.
"Ez most valami vicc?" - kérdez vissza a bükkösdi jegyző, amikor a település határában kószáló tigrisről érdeklődünk. A HavariaPress híre szerint hatalmas lábnyomokat találtak a Mecsekben, és a tigris korábban elhagyott pihenőhelyét is sikerült megtalálni.

A tigrist nem találták

Mátis István polgármester tájékozottabbnak bizonyult: "A rendőrség is kint járt, mert valaki tigrist látott a falu határában. Ennél többet nem tudok." Egy név nélkül nyilatkozó bükkösdi lakos elmondta: állítólag egy kislány látott tigrist, de ő kételkedik benne, szerinte nagyobb testű borjú lehetett.

A Pécsi Rendőrkapitányságon az Index érdeklődésére elmondták: csütörtökön egy hatéves kislány látott tigrist a Bükkösd határában fekvő házukból. A Bevetési Alosztály munkatársainak biztosítása mellett a Duna-Dráva Nemzeti Park munkatársai bejárták a területet, de tigrist nem találtak.

Egy nagyobb testű állat nyomát különben felfedezték az erdőben, de a sajtóügyeletes "sem megerősíteni, sem cáfolni" nem tudta azt, hogy az a tigrisé vagy sem. A bejelentést különben komolyan veszik, és hamarosan újabb keresőakció indul.

Hitelesnek tűnik

"Pénteken kaptuk a bejelentést, miszerint egy hatéves kislány tigrishez hasonló ragadozót látott szülei házának padlásáról, miközben kismacskáival játszott" - mondta az MTI-nek Török Gábor, a Duna-Dráva Nemzeti Park vadászati szakfelügyelője. Szavai szerint a gyermek beszámolója hitelesnek tűnik. Rajzot készített az állatról, és amikor élményéről kérdezték, a félelemtől szinte pánikba esett, ezért a hatóságoknak mindenképpen komolyan kell venniük az esetet.

Baranyában a pécsi állatkerten kívül legálisan egy máriagyűdi magánszemély tart nagymacskákat, az állatok azonban hiánytalanul megvannak. Ha a keresett állat valóban tigris, nem kizárt, hogy illegális tartásból szökött meg, és az is lehet, hogy a határ túloldaláról, Horvátországból érkezett.

Az elmúlt években egyébként több egzotikus állatot is látni véltek Magyarországon: a Mecsekben kengurút, a Hortobágyon fekete párducot hajszoltak - eredmény nélkül.