Nem találják a mecseki tigrist

2004.06.22. 16:03
Egyelőre nem találják azt a tigrist, amelyet egy hatéves kislány vélt látni múlt csütörtökön Bükkösd határában. A nagymacskának nem fedezték fel újabb nyomait, de egy bejelentő a kóbor kutyák által szétmarcangolt borzról gondolta azt, hogy a tigris áldozata. A kutatás, ha nem is gőzerővel, de egész Baranya megyében folytatódik.
Csütörtökön egy hatéves kislány látni vélt egy tigrist a Bükkösd határában fekvő házukból. A rendőrség, és a Duna-Dráva Nemzeti Park is komolyan vette a bejelentést, ám konkrét nyomra eddig nem bukkantak. Egy nagytestű állat nyomát felfedezték a környéken fekvő erdőben, ám arról sem lehet egyértelműen azt állítani, hogy egy tigrisé lenne. Ha létezik a tigris, akkor illegálisan tarthatták, vagy a szomszédos Horvátországból érkezhetett - találgatták még hétfőn az Indexnek nyilatkozó a szakemberek.

Nincs újabb fejlemény a tigris-ügyben - nyilatkozta az Indexnek Török Gábor, a Duna-Dráva Nemzeti Park vadászati szakfelügyelője. Tájékoztatása szerint hétfő óta egyetlen bejelentés érkezett, hogy széttépett állatot láttak az erdőszélen, kiderült azonban, hogy a borz kóbor kutyák áldozata lett. Török Gábortól megtudtuk: a nemzeti park vadőrei, illetve a vadásztársaságok tagjai már az egész megyében keresik a tigrist.

Kékesné Gyimóthy Marianna, a Baranya megyei rendőrség sajtóreferense az Indexet arról tájékoztatta, hogy a rendőrség nem vesz részt az állat keresésében, szükség esetén biztosítási feladatokat látunk el. "Nem feladatunk, hogy a fegyvereinkkel az erdőben járva egy vadállatra vadásszunk" - nyilatkozta a sajtóreferens. Kékesné elmondta azt is, hogy a rendőrség bizottság felállítását kezdeményezte a további teendők koordinálására. A kezdeményezésről ugyanakkor az ügyben illetékes Török Gábor még nem hallott.

Nagyra nőtt macska volt a marseille-i párduc
Százötven fő bevetésével indított párducvadászatot a francia rendőrség és katonaság a Marseille közelében lévő, calanques néven emlegetett sziklás tengerparti öblökben, fjordokban, ahol a lakosok három hete folyamatos bejelentéseket tettek egy párduc feltűnéséről. Az állat a feltételezések szerint valamelyik cirkuszból, vagy egy állattartótól szökhetett meg. A Marseille és Cassis közötti, turisták által kedvelt öblöket június elseje óta a veszély miatt többször lezárták. Időközben azonban lefújták az akciót, miután kiderült, hogy nem nagymacska, csak egy nagy macska garázdálkodik az öbölben. A párducnak nézett házimacska hatvan centi hosszúra nőtt, súlya tíz kiló. A rendőrség nem tudta elfogni a környék rémét.