Lezárt utak, szünetelő kompközlekedés - árad a Tisza

2006.04.03. 13:06
Borsodban több út járhatatlan a Tisza és a Bodrog áradása miatt, itt másodfokú az árvízvédelmi készültség és számos kompjárat közlekedése szünetel. Szintén nem járnak a kompok Csongrádban, Karcag és Túrkeve között harmadfokú, Csongrád és Kunszentmárton között másodfokú a készültség, míg Kiskörénél kedden reggel éri el a vízállás a másodfokú készültségi szintet.

A Hortobágy-Berettyó jobb partján, Karcag és Túrkeve között harmadfokú, míg a Hármas-Körös jobb partján, a Csongrád-Kunszentmárton közötti szakaszon másodfokú árvízvédelmi készültség lépett életbe hétfőn - közölte a Közép-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság védelemvezetője az MTI-vel.

Járhatatlan utak Borsodban

A Hernád, a Sajó és a Tisza áradása miatt több útszakaszt lezártak Borsod-Abaúj-Zemplén megyében. A Hernád áradása miatt lezárták a Pere és Hernádszentandrás, valamint a Sajólád és Bőcs közötti útszakaszt. A Sajó áradása miatt Sajóöröst csak kerülővel lehet megközelíteni. A Tisza áradása miatt Ároktő és Tiszacsege között nem közlekedik a komp, de a révhez vezető úton sem lehet közlekedni, valamint a Zemplénagárdra és a Révleányvárra vezető utat is lezárták.

A Tisza vízállása hétfőn reggel Kiskörénél 686 centiméter volt, a másodfokú készültségi szintet, a 700 centimétert kedden éri el. A Közép-Tiszán az áradás napi üteme 15 centiméter körül várható, amely 900 centimétert meghaladó tetőzéseket eredményez.

Szabolcsban egy méterrel maradhat a rekord alatt a vízállás

Tartósan magas vízállás elleni védekezésre kell berendezkedni a Felső-Tisza mentén. A vízügyi előrejelzések szerint az árhullám egy méterrel marad el az eddig mért maximumtól. A felmérések szerint a töltések biztonsággal védhetők, de van néhány szakasz, amely különös figyelmet kíván. Így Vásárosnamény térségében 18 lakóházat védenek egy erősítendő nyúlgáttal, valamint a tavaly átadott új töltésre kell jobban ügyelni. Kisvarsányban 50 ház van az árterületen, felkészültek homokzsákos megvédésükre.

Tiszadobon még több mint két kilométeres szakasz megerősítése hiányzik. Itt az előrejelzések szerint 30-40 centiméterre megközelíti a víz a töltés koronáját, ezért két sor homokzsákkal erősítik meg azt. A Tisza magas vízállása miatt szünetel a kompközlekedés Csongrádnál, Mindszentnél és Szeged-Tápénál is. Csongrádon és Tápén dereglyével lehet átkelni, Mindszentnél nincs átkelési lehetőség.

Esőt várnak a Tisza vízgyűjtőjére

Persányi Miklós azt mondta, hogy a Duna és a Tisza vízgyűjtője felett nedves, hűvös levegőt jeleznek a meteorológusok. Varga Miklós, környezetvédelmi tárca helyettes államtitkára hozzátette, hogy ennek hatására 20-25 milliméter csapadék eshet, ami hétvégén éreztetheti a hatását, főként a Tiszán.