Nyilvános vécé a Mont Blanc-on

2004.06.16. 17:39
Háromezer méter magasan is kulturáltan végezhetik dolgukat a Mont Blanc-on járó turisták és alpinisták kedd óta. A hatóságok ugyanis megelégelték, hogy Európa legmagasabb hegycsúcsát, és környékét gyakorlatilag elborítja az emberi ürülék.
Fotó: EPA
Leginkább a falusi kertek végében fölhúzott bódétoalettekre emlékeztetnek azok az építmények, amiket keddtől vehetnek igénybe a Mont Blanc turistái.

A három, száraz "üzemmódú" budi-csúcsmodellt június tizenötödikén adták át a nagyközönségnek, hogy ezután civilizáltabb körülmények között végezhessék el a sürgős dolgukat.

A 'Toilette du Monde' névre hallgató zöldszervezet "Világbudijai" 3167 méteres magasságban várják a Tete Rousse környékén járó turistákat és hegymászókat, nem titkoltan a célból, hogy megóvják a hegyet és környékét a nem kívánt szerves hulladéktól. Az utóbbi időben ugyanis vadkempingezők és turisták kedvelt kirándulóhelyévé vált a Mont Blanc, olyannyira, hogy nem túlzás azt állítani, elborította a vidéket az emberi fekália.

Fotó: EPA
A helikopterrel helyükre emelt higiénés berendezések praktikus okoból nem vízöblítésesek. A hatóságok és a környezetvédelmi aktivisták azt remélik felállításuktól, hogy csökken a veszélyes hulladéknak is tekinthető ürülékszennyezés mértéke.

A nagy magasságban létesített illemhelyeken túl a 'Toilette du Monde' szervezetének végső célja azonban az, hogy lehetőleg tiltsák ki teljesen az elszaporodott szemétkupacokért felelőssé tehető vadkempingezőket a Mont Blanc-ról.