Rendben voltak a felborult körhinta papírjai

2008.07.21. 08:40
Ma reggel kezdte el vizsgálni a Tökön felborult körhintát a rendőrség műszaki szakértője. A hivatalos verzió szerint a szerkezet papírjai rendben voltak, a körhintát rendszeresen ellenőrizték. Így a rendőrség egyelőre nem büntetőeljárás keretében vizsgálja a 17 sérültet produkáló balesetet.

Rendben voltak a papírjai és érvényes műszaki engedéllyel rendelkezett az a körhintának, amelynek eltört két tartóeleme vasárnap este a Pest megyei Tökön, mondta Bényi Mónika, a Pest megyei Rendőr-főkapitányság sajtóügyeletese. A rendőrség vasárnap éjjel a tulajdonost és a körhinta kezelőjét is kihallgatta. Ők arról beszéltek, hogy nem tudják, hogy mi okozhatta a balesetet, a körhintát rendszeresen ellenőriztették a megfelelő hatóságokkal.

A budaörsi rendőrkapitányság egyelőre közigazgatási eljárás keretében vizsgálja a történteket. Büntetőeljárássá akkor minősítenék az ügyet, ha kiderülne, hogy személyi felelőse is van a balesetnek. A rendőrség műszaki szakértője ma reggel kezdte meg a munkáját.

Képek a helyszínről

Emlékeztetőül: a baleset a töki falunapon történt vasárnap este, amikor a pörgő körhinta két tartóeleme menet közben eltörött, s a rajta lévő kabinok szétrepültek. Felmerült annak a lehetősége is, hogy a gép egy korábbi hegesztésnél esett szét. A szemtanúk azt mondták, hogy egy hatalmas reccsenést hallottak, amiről azt hitték, tűzijáték. A gép egy része a meghibásodást követően rázuhant a mellette lévő dodzsem pályára, majd teljes egészében összeroskadt, az ülései fejjel lefelé kifordultak.

A balesetben főként gyerekek sérültek meg. A mentők 17 embert szállítottak kórházba. Négyen súlyosan megsérültek, végtagtörést szenvedtek, egy közülük életveszélyes állapotban van. (A lánynak lépsérülése, hasüregi vérzése és koponyasérülése van.) A könnyű sérülteket többnyire agyrázkódással és zúzódásokkal látták el a mentősök. Hasonló baleset öt évvel ezelőtt történt, amikor a Csongrád megyei Szegváron felborult egy körhinta. A balesetben akkor hét gyermek sérült meg.