50 szalmonellás a szegedi Torkos Csütörtök után

2008.02.27. 16:01
Már ötvenen betegedtek meg szalmonella vírussal a Torkos Csütörtök után. A betegek majdnem fele a halászcsárda dolgozója, de még nem tudni mi okozta a fertőzést. Annyi biztos, hogy lehetnek még betegek, mert az ÁNTSZ felhívást tett közzé.

Már csaknem 50-en betegedtek meg a szalonellától azok közül, akik a Torkos Csütörtökön egy szegedi halászcsárdában ettek. A tisztiorvosi szolgálat vizsgálata során kiderült, hogy közülük 23-an a csárdában dolgoznak és tünetek nélkül hordozták magukban a szalmonella baktériumot. A tisztiorvosi szolgálat körlevélben arra kérte az ÁNTSZ többi regionális intézetét, ha szalmonellás megbetegedésről kapnak hírt és a beteg Szegedhez köthető, azonnal értesítsék őket.

Még kérdéses, hogy a baktériumhordozó dolgozók fertőzték-e meg az ételt, vagy valami más okozta a megbetegedéseket. Mivel az érintett vendéglő elég forgalmas főút mellett fekszik, és az eddigi adatok szerint a halászcsárdában 3500 vendég "torkoskodott".

A tisztiorvosi szolgálat további betegeket keres, mivel a szalmonella még egy hónap múlva is a szervezetben lehet és a beteg tünetmentesen is fertőzheti környezetét - tájékoztatta a Független Hírügynökséget Dr. Tombácz Zsuzsanna, az ÁNTSZ Dél-Alföldi Regionális Intézet járványügyi osztályvezetője.

A tisztiorvosi szolgálat az étterem konyháját rendben találta, ezért azt nem kellett bezárni. A tulajdonos szerint a fertőzést a kihűlt étel okozhatta. Igaz, folyamatosan ellenőrizték az ételek hőmérsékletét, de ha valaki többfélét is szedett magának, mire a menü végére ért, kihűlhetett az ennivaló.