Meghalt a trák-római elmélet atyja

2008.08.25. 16:32
Szülővárosában, a romániai Lugoson temették el hétfőn Iosif Constantin Dragant, Románia egyik leggazdagabb üzletemberét, aki 91 éves korában halt meg Spanyolországban, és körülbelül 1,6 milliárd dolláros vagyont hagyott maga után.

A román milliárdos egyszerű családban jött a világra, édesapja tímármester volt. Dragan élete jelentős részét külföldön töltötte, hiszen már egyetemista korában ösztöndíjjal távozott Olaszországba, ahol 1941-ben telepedett le.

Itt elvégezte a római La Sapienzia egyetem közgazdaságtan szakát, és közben román kőolajat szállított a fasiszta Olaszországnak. Az üzlet olyannyira jól ment neki, hogy már 1948-ban megalapíthatta a Nyugat-Európában palackozott propánbutángázt forgalmazó Butan Gas társaságot.

Szülőhazájába nem térhetett vissza 1948 után, mert már huszonéves korában megfertőzték a legionárius-vasgárdista eszmék, ezért a román kommunista hatalom számára nemkívánatos személlyé vált.

A román milliárdos végül mégis "rehabilitálta" magát a kommunista hatalom szemében, ugyanis Nicolae Ceausescu diktátornak a román nemzeti ideológia és gyakorlat dolgában valóságos belső titkos tanácsadója volt.

A román lapok szerint Dragan a sokak által amatőrnek tekintett történészi munkásságával nyerte el Ceausescu bizalmát. Ő alkotta meg ugyanis azt a tézist, miszerint a trákok nem csak a dákoknak, hanem a rómaiaknak is az őseik voltak, és ebből következtetett a román nemzet meglehetősen vitatott "több évezredes" múltjára.

Dragan üzlete a rendszerváltás után töretlenül ívelt fölfelé. Három évig Románia leggazdagabb embereként tartották számon 1,6 milliárd dollárra becsült vagyonával. A gazdagok toplistáján csak tavaly veszítette el az elsőséget. A milliárdosra visszaemlékezők szerint Dragant kedvelték a nők fiatal korában.

Hódítóerejét azonban öregkorára sem veszítette el, hiszen jelenlegi feleségét, Daniela Veronicát 78 éves korában vette el, amikor a hölgy még csak 22 éves volt. Azóta három gyermekkel ajándékozta meg, és várhatóan ők lesznek a tetemes vagyon örökösei.