Diplomáciai bonyodalom egy rádiós tréfa nyomán

2005.12.22. 19:22
A spanyol kormányfő nevében gratuláltak az új szocialista bolíviai elnöknek a rádiósok, akik olyan jól utánozták a kormányfő hangját, hogy Evo Moralest sajtóértekzeleten jelentette be, a spanyol gratulációt. Bolívia bocsánatkérést vár a történtek miatt és nem fogadja el, hogy az csupán egy tréfa volt.

Szokatlan "tréfát" engedett meg magának az újonnan megválasztott, harcosan Bush-ellenes bolíviai elnökkel - és Zapatero spanyol miniszterelnökkel - szemben a spanyol püspökség Cadena Cope nevű rádiója: az ügy hovatovább diplomáciai incidenssé dagad.

Itt Zapatero miniszterelnök

A "tréfa" abból állt, hogy a Cope rádió egyik munkatársa felhívta az újonnan megválasztott bolíviai elnököt, Evo Moralest, s Zapatero spanyol miniszterelnökként bemutatkozva gratulált a szocialista vezetőnek ahhoz, hogy Bolívia "csatlakozott a kubai-venezuelai tengelyhez", Latin-Amerika két másik élesen Amerika-ellenes kormányzatához.

Az újságíró olyan jól utánozta Zapaterót, hogy Morales egy keddi sajtóértekezleten közölte: vasárnapi választási győzelme után a spanyol miniszterelnök telefonon gratulált neki - amit Madrid még aznap este cáfolt.

Bocsánatkérést követelnek

Bolívia madridi nagykövetsége bocsánatkérésre szólította fel a rádióadót, majd csütörtökön közölte a spanyol külügyminiszterrel, hogy a válasz "nem kielégítő". . Az állami rádió ezt követően közölte, hogy Spanyolország La Paz-i nagykövete sajnálkozását fejezte ki a bolíviai kormánynál az incidens miatt.

Alvaro del Pozo, a bolíviai nagykövetség tanácsosa csütörtökön elmondta a sajtónak, hogy tiltakozására reagálva a rádió vezérigazgatója faxon válaszolt, elnézést kérve "azokért a kellemetlenségekért, amelyeket a tréfa okozhatott".

Bolívia viszont, közölte a diplomata, egyáltalán nem tekinti viccnek az ügyet, azt óhajtja, hogy a püspökség rádiója ismerje el, hogy ami történt, nem tréfa volt, hanem hiba. A Cadena Cope rádiónak különben nemcsak a bolíviai képviselettel, hanem a spanyol médiahatósággal is meggyűlt a baja, az utóbbi a katalán tartományi önkormányzat és a katalán pártok elleni hangulatkeltő adásait kifogásolta.

Miguel Angel Moratinos spanyol külügyminiszter ugyancsak csütörtökön behivatta a Vatikán madridi nagykövetét, átadta neki a bolíviai kormány tiltakozását és Spanyolország részéről is elítélte az egyházi rádió "tréfáját". Moratinos felszólította a Vatikán nagykövetét, hogy "a katolikus egyház a jövőben vegye elejét az ilyesfajta sajnálatos eseményeknek, tekintettel azokra a károkra, amelyeket Spanyolország politikai és gazdasági érdekeinek okozhatnak".

Előzőleg a Vatikán bírálta a spanyol kormányt olyan intézkedésekért, mint például a homoszexuálisok házasságának engedélyezése. A Bolíviával kirobbant vita azért is kényes Madrid számára, mivel Morales kormányzata bejelentette: felülvizsgálja a külföldi koncessziókat, márpedig egy spanyol olajcég, a Repsol YPF is rendelkezik bolíviai leányvállalattal.

A Vatikán is elítéli a tréfát

A spanyol püspöki konferencia hivatalosan még nem reagált, de az Europa Press spanyol hírügynökség az egyházi szervezethez közel álló tájékozott forrásokra hivatkozva azt írta, hogy a konferencia főtitkára, Juan Antonio Martinez Camino maga is elfogadhatatlannak tartja a "tréfát" és úgy véli, a rádiónak bocsánatot kellene kérnie.

A spanyol szocialista kormányzatot élesen ostorozó Cadena Cope rádiónak különben nemcsak a bolíviai képviselettel, hanem a spanyol médiahatósággal is meggyűlt a baja, az utóbbi a katalán tartományi önkormányzat és a katalán pártok elleni hangulatkeltő adásait kifogásolta.