Lezuhant két orosz repülőgép

2004.08.25. 12:00
Lehetséges, hogy terrorcselekmény következménye az, hogy kedden este előbb egy TU-134-es, majd egy TU-154-es utasszállító repülőgép eltűnt a radarról, bár eddig nem találtak terrortámadásra utaló jelet a katasztrófák helyszínén. A TU-134-es gép roncsait Tula térségében találták meg; a gépen negyvenketten haltak meg. A TU-154-est Rosztov térségében veszítették el a műszerek, a lezuhant gépet szerda reggel találták meg, utasai és a személyzet életüket veszítették.
Két személyszálító gép is lezuhant kedden éjszaka Oroszországban. A Volga-Avia társaság TU-134-esén és a Szibir légitársaság TU-154-esén a személyzetekkel együtt összesen nyolcvannyolcan utaztak, amikor moszkvai idő szerint este tizenegy óra körül eltűntek a radarok képernyőiről. A legfrissebb jelentések szerint a kettős katasztrófának nincsenek túlélői.

Eddig nem találtak terrorcselekményre utaló jelet a Tu-134-es és Tu-154-es orosz repülőgépek lezuhanásának helyszínein, Tula mellett, illetve a Rosztovi területen. A nyomozók nem találták robbanás nyomait sem - közölte Szergej Ignatcsenko, a Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) egyik illetékese. Több lehetséges verziót vizsgálnak a nyomozók, a legvalószínűbbnek azt tartják, hogy a repülésbiztonsági szabályok megsértése, gondatlanság okozta a tragédiát. Nem zárják ki azonban azt sem, hogy "törvénytelen beavatkozás történt a polgári légi közlekedésbe".

Robbant, mielőtt lezuhant

A TU-134 típusú gép a Volga-Avia társaság Moszkva-Volgográd járatán közlekedett. Az 1303-as járat a tulai térségben, egy Bucsalki nevű falu közelében zuhant le. A roncsokat a helyi rendőr találta meg. A gépen harmincnégy utas és nyolc főnyi személyzet utazott. A legfrissebb jelentések szerint senki nem élte túl a tragédiát.

A légiirányítás radarjának képernyőjéről moszkvai idő szerint kedden este 22.56-kor tűnt el a gép. Szemtanúk később arról számoltak be, hogy a gép lezuhanását megelőzően robbanás hallatszott.

Megtalálták a roncsokat

A TU-134-es utasszállító katasztrófája után néhány perccel, 23.00-kor tűnt el egy TU-154-es utasszállító, mely Moszkvából a Fekete-tengeri Szocsiba tartott.

Gépeltérítést jelzett az Oroszország déli részén eltűnt repülőgép pilótája - jelentette szerda reggel meg nem nevezett forrásokra hivatkozva az orosz Interfax hírügynökség. A riasztás közvetlenül azt megelőzően történt, hogy a gép eltűnt a radarok képernyőjéről. A Szibir légitársaság TU-154 típusú gépe - fedélzetén harmincnyolc utassal és nyolc főnyi személyzettel - Moszkvából Szocsiba repült és Rosztovtól mintegy 140 kilométerre tartott eltűnésekor.A roncsot és a fedélzeten tartózkodók egy részének holttestét szerda reggel találták meg Rosztov körzetében.

A Novosztyi hírügynökség információi szerint a Szibir légitársaság 1047-es járata legutóbb 2004. augusztus 10-én esett át műszaki ellenőrzésen, és eddig 30 751 órát töltött levegőben, az előírt 37 000-ből.

Mindkét gép Moszkvából, a domogyedovói repülőtérről szállt fel. Az első jelentések szerint a TU-134-es gép személyzete semmilyen rendkívüli helyzetről nem adott jelentést a katasztrófa előtt. A másik szerencsétlenség színhelyén erősen felhős volt az ég, a látótávolság ezer méter volt.

Amerika aggódik

Vlagyimir Putyin orosz elnök, aki jelenleg Szocsiban tölti szabadságát, mindenre kiterjedő vizsgálatot rendelt el a szerencsétlenül járt orosz utasszállító repülőgépek ügyében. Ezzel egy időben közölték, hogy megszigorították a biztonsági intézkedéseket Oroszország valamennyi repülőterén. A lezuhant gépek fekete dobozait megtalálták a szerencsétlenségek helyszínén.

A hatóságok egyelőre nem zárják ki, hogy terrorista merényletek történtek. Az amerikai külügyminisztérium egyik magát megnevezni nem óhajtó magas rangú illetékese azt közölte orosz újságírókkal, hogy Washingtonban komoly aggodalommal figyelik az orosz repülőgépekkel kapcsolatos híreket.