Hatszázezer embert telepítettek ki Kínában

2002.08.24. 17:21
Hatszázezer embert kitelepítettek, további 13 millió embert fenyeget közvetlenül a Tungting-tó áradása Kína középső részén. Az egyik tóparti várost négy méter magas víz borítja, a gátakon 850 ezren dolgoznak. A mostani áradást sokkalta veszélyesebbnek tartják, mint a négyezer ember halálát okozó 1998-as árvíz.
Hatszázezer embert telepítettek ki a Tungting-tó környékének, a megáradt tó árvízvédelmi töltésein 850 ezer ember dolgozik. A tó áradása milliókat fenyeget. A tó legutóbbi nagy árvízekor 4000 ember vesztette életét 1998-ban. A hatóságok szerint a mostani áradás sokkal veszélyesebb, ezért Hunan tartomány egészében vészhelyzetet hirdettek ki.

Négyméteres víz borítja a várost

A luxemburgnyi nagyságú tó a Jangce folyó víztározója, normálisan a folyó nyári áradásának vizét gyűjti össze, megakadályozva az áradást az alsóbb szakaszokon. A tó vízszintje az elmúlt 24 órában fél métert emelkedett, és már el is árasztotta a part menti Jujang városát. A víz az épületek második emeletéig ér - jelentette a BBC helyszíni tudósítója. Amennyiben a gátak átszakadnak, hétmillió ember evakuálására kerülhet sor a közeli Vuhan városából - írja a BBC egy kínai napilapra hivatkozva.

Tizenhárom millió ember veszélyben

Az árvíz Hunan fővárosát, a hatmilliós Csangsát is fenyegeti. A Jangce és a Tungtin 1998-as áradása után a kínai kormány nagyléptékű árvízvédelmi programba kezdett az árvíz veszélyeztette területeken, nem lehet azonban tudni, elégségesek voltak-e az intézkedések. A helyi hatóságok szerint a tó vízszintje vasárnapig emelkedhet. A nyári esőzések okozta árvizek több, mint kilencszáz emberéletet követeltek 2002-ben.