Az eső segített a tűzoltóknak a Hortobágyon

2002.06.28. 19:47
A kora esti esőnek köszönhetően a tűz nagy része kialudt a Hortobágyon, bár néhány helyen most is lángol az erdő. A nemzeti parkban az elmúlt egy napban az utóbbi évek legnagyobb tüze pusztított. A lángok csütörtökön délután csaptak fel a Bozas néven ismert területen, és péntek délutánra 7000 hektáron elpusztított mindent. Egy fokozott nemzetközi védelem alatt álló értékes terület teljesen leégett, a ritka eurázsiai vadlovak többsége azonban megmenekült.
Este hat órára sok helyen elaludt a tűz a Hortobágyon, ugyanakkor a Püspökladány-Ágotapusztához közeli Farkasszigetre átterjedtek a lángok és ég az erdő. A lángok megfékezésében ezúttal a temészet is segített: az esőnek köszönhetően estére javult a helyzet. Az viszont már korábban kiderült, hogy teljesen a tűz martaléka lett a Pentezug néven ismert, fokozott nemzetközi védelem alatt álló terület. A

Új tüzek keletkeznek

A reggeli információk szerint a tűz elérte Szászfa települést, veszélyeztetve a házakat és a háztáji jószágokat. Gyarmathy István úgy tájékoztatott, hogy 9 órakor ezen a területen sikerült megfékezni a tűzet. - Nagyon nehéz dolguk van a tűzoltóknak, ugyanis az erős szél újra és újra feléleszti a tűzet, a száraz gyep és avar könnyen lángra lobban. Több helyen eloltottuk a tűzet, de közben más helyeken továbbterjed. Eddig 7000 hektárnyi értékes terület égett le.

A délutáni órákban a tűzoltók több területen eloltották a tűzet, de folyton új gócok keletkeznek. A kár nagyságáról egyelőre nem tudott nyilatkozik, csak annyit mondott, hogy igen tetemes.

A vadlovak

A világörökség részeként számon tartott Hortobágyi Nemzeti Park pentezugi részébe több éve eurázsiai vadlovakat telepítettek, abból az elgondolásból, hogy ha a 2500-3000 éves ásatási leletek ittlétüket igazolják, akkor talán ma is megélnek a pusztában. A világon ismert mintegy 1500-as populációból 16 lovat hoztak ide, és azóta létszámuk 30-ra nőtt.

Az igazgatóhelyettes elmondta: péntek reggel repülőről több lovat is látott, vagyis az állomány egy része el tudott menekülni a tűz elől. A későbbiekben gondot jelenthet a vadlovak számára új territóriumot kialakítani.

A miniszter helyszínel

A Környezetvédelmi Minisztérium tájékoztatójában közölte, a tűz felbecsülhetetlen kárt okozott. Kóródi Mária környezetvédelmi miniszter helikopterrel a helyszínre repült, és Aradi Csaba, valamint a katasztrófavédelem munkatársainak társaságában intézkedik a katasztrófa elhárítása érdekében. Kóródi Mária kora este úgy nyilatkozott: tárgyalni fog a vízüggyel az ágotai árvízkapu lezárása érdekében. A szaktárca vezetője szerint ezáltal nagy mennyiségű víz kerülhet vissza a Hortobágyra, ami azt jelenti: nem két-három évig kell várni arra, hogy regenerálódjon a terület, hanem már az ősz folyamán helyreállhat az élővilág egyensúlya. A tűz keletkezési oka eddig nem ismeretes, a vizsgálatok jelenleg is tartanak.

Lezárták a 33-ast

Az MTI információi szerint lezárták a 33-as főközlekedési utat Szásztelek térségében.

Kozma Imre tűzoltó százados, a Hajdú-Bihar Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság ügyeletvezetője elmondta, hogy a Pentezug térségében a legmagasabb, ötös fokozatú készültséget rendelték el. - A hajdú-bihariak mellett a szomszéd megyékből érkezett tűzoltók, így a karcagiak, a szeghalmiak, a tiszaújvárosiak, az egriek és a mezőkövesdiek is bekapcsolódtak az oltásba.

Gáztartályokat fenyeget a tűz

Gáztartályok kerültek veszélybe a Hajdú-Bihar megyei Szásztelek közelében - adta hírül délben a HavariaPress. A megyei tűzoltó-parancsnokság közölte katonai helikoptereket kértek segítségül. A lángok immár 7000 ezer hektáron pusztítanak, megsemmisült a Pentezugi Arborétum és veszélyben van Európa egyedülálló kékvércse telepe. A HavariaPress úgy tudja, hogy helikopterrel a helyszínre indult Lamperth Mónika belügy-, Kóródi Mária környezetvédelmi miniszter, illetve Bakondi György, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság főigazgatója.

Víztartályokkal bombázzák a tüzet
Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság főigazgatója szerint belátható időn belül megfogható a tűz a Hortobágyon. Bakondi György erről pénteken tájékoztatta az MTI munkatársát, amikor Kóródi Mária környezetvédelmi és vízügyi miniszter kíséretében helikopterrel a térségbe érkezett. A főigazgató elmondta: ötös kiemelkedő tűzesetnek megfelelő, sőt azon is túlmutató erők vannak a helyszínen.

Jelentős számban csoportosítottak át több megyéből fecskendőket; valamint helikoptereket is a térségbe vezényeltek - mondta a főigazgató. Hozzátette: a Magyar Honvédség két MI 8-as helikoptere hatalmas víztartályokkal "bombázza" a még égő területeket.