Zsanett ügyvédje: Hibáztak a rendőrök a szembesítéskor

2007.06.18. 20:29
Zsanett ügyvédje elmondta, előre felkészítette a lányt arra, hogy célpont lesz, akit mindenki megpróbál majd darabokra szedni. A hatórás hétfői szembesítés után, amikor ötször kellett elmondania, hogy mi történt vele, még jobban hisz neki. A rendőrök a szembesítés után szabadlábon távozhattak, előzetes letartóztatásukat nem hosszabbították meg, de még mindig ők az ügy gyanúsítottjai.

Az ügyészség dolga eldönteni, hogy mikor él a szembesítés eszközével. Ellentmondás merült fel az ügyben, ilyenkor szokás élni ezzel az eszközzel, mondta Tuza Péter a hétfői szembesítés után. Zsanett ügyvédje szerint az, amit a rendőrök jegyzőkönyvbe mondtak, kedvez a sértettnek.

A hétfői szembesítésről összefoglaló cikkünket lásd itt>>>, ahol elolvashatja a rendőrök védőinek nyilatkozatát is.

Letegezte a lányt, pedig állítólag nem ismerte

Zsanett sértettként köteles volt válaszolni a kérdésekre, a rendőrök viszont nem. Tuza sajátságosnak nevezte, hogy három rendőr előre közölte, hogy egyetlen kérdésére sem hajlandó válaszolni.

"Hol hibáztak szerinte a rendőrök?" - kérdeztük az ügyvédet. Az egyik azt állította, hogy soha nem látta Zsanettet, miközben a vallomásában elmondta, hogy ott volt, amikor társai átnézték az iratait. Egy másik azt állította, hogy soha nem látta a lányt, a szembesítésen egyszer mégis letegezte.

Egy harmadik rendőrt két mondat után leállított a védője mondván, védence fenntartja korábbi vallomását, mivel akkor jobban emlékezett, és nem akar ellentmondásokba keveredni.

Két rendőr is úgy emlékezett, hogy valami probléma volt a lány irataival, ezért kellett a lakására kísérni, holott másik vallomásukban azt állították, bizonyos iratok egyszerűen hiányoztak.

"Mi értelme volt az összes rendőrrel szembesíteni Zsanettet, ha az őrizetbe vételük előtti azonosításon csak kettőt ismert fel, és a nyomozók ez alapján akadtak a másik három gyanúsított nyomára?" - kérdeztük az ügyvédet, aki erre a kérdésre maga sem tudja a választ.

Zsanett jól bírta a szembesítést

Zsanettet szerinte nem zavarta, hogy öten kérdezték, ráadásul egy meglehetősen kényes témáról, ő ötször is el tudta mondani, hogy mi történt vele. Állta a sarat, kitartó volt, ami még az ügyvédet is meglepte, és még inkább megerősítette hitében: Zsanett igazat beszél.

Az ügyvéd a lányt előre felkészítette arra, hogy célpont lesz, akit mindenki megpróbál majd darabokra szedni. Tudta, hogy a sajtóval sem lesz felhőtlen a viszonya, mert Zsanett nem fogadja el az interjúfelkéréseket. "Jogász vagyok, nem bohóc" – mondta, és Zsanett-től is azt várja, hogy ne médiasztárként, hanem egy ügy sértettjeként viselkedjen.

"Végig kell csinálni és végig is fogjuk" – mondta az ügyvéd.

Tuzának nincs azzal baja, hogy a rendőrök szabadlábon védekeznek, az ügyészség szerinte korrekt döntést hozott.

A kiszivárgó szakértői véleményekről fenntartotta korábbi állítását: ha a DNS-vizsgálat kedden ismertetendő eredménye megegyezik a sajtóban a múlt héten előre közölttel, akkor az ügyészségnek lépnie kell.

Ha nem lép, akkor maga is megteszi, mint a kiszivárgott pszichológusi szakvélemény esetében. Ez utóbbiról már értesítést is kapott: panaszát továbbították a Központi Nyomozó Főügyészséghez.