Nem fizet a tévé egyik ügyvédje

2007.04.25. 13:24
A Juszt László jogvédő műsorának visszatérő nyilatkozóját, az orvosi műhibaperek jogi specialistáját jogerős ítélet és a Legfelsőbb Bíróság fél éve hozott döntése kötelezi arra, hogy kamatostul fizessen két és félmillió forintot a korábbi ügyeiben közreműködő orvos szakértőnek. Erdős György ügyvéd viszont még most is azt állítja, hogy a szakértő hazudik.

"Aki ilyen etikátlanul viselkedik, az nekem ne beszéljen a tévében az igazságról!" - háborgott az Indexnek Farkas Márton igazságügyi orvos szakértő. A szegedi férfi amiatt jött ki a sodrából, hogy nemrég a Tévé ügyvédje című közérdekű műsorban ismét meghívott nyilatkozóként láthatta Erdős György ügyvédet, akivel hat éve hadakozik a pénzéért.

Nagy mennyíségű szakvélemény

Farkas Mártont tizenöt, Erdős által képviselt műhibaperes esettel kapcsolatos szakvélemény elkészítésével bízta meg az ügyvéd irodája 2001-ben. Az orvos szakértő feladata volt az is, hogy válaszokat adjon az eljárásokban keletkezett dokumentáció alapján az ügyvéd által feltett kérdésekre. A szerződést az Erdős ügyvédi iroda és Farkas Márton nevében egy betéti társaság kötötte. Az ügyvédi iroda azonban csak néhány megbízásért fizetett.

Uzsorára panaszkodott

Az orvos szakértő hosszas huzavona után jogerősen pert nyert a korábbi ügyfelével szemben, a fizetési kötelezettséget azonban Erdősék még a Legfelsőbb Bíróságon is megtámadták. Az ügyvédi iroda többek között a szerződés uzsorás jellegére hivatkozva kérte a korábbi ítélet felülvizsgálatát, az LB azonban az Index birtokába került ítélet szerint 2006 novemberében elutasította a kérelmet, és helyben hagyta a korábbi perek végeredményét, ami számadási kötelezettségre, valamint két és félmillió forint megbízási díj kifizetésére kötelezte az ügyvéd irodáját a 2004-től számított kamatokkal együtt. Farkas és az orvos szakértő jogi képviselője, Tomesovszky Csilla azonban az Indexnek egybehangzóan azt állították, hogy az ügyvéd továbbra sem mutat hajlandóságot a számla kiegyenlítésére.

Megkerestük Erdős Györgyöt is, miért romlott meg a viszony egykori szakértőjével. Az ügyvéd rövid válaszában azt állította, hogy közte és az orvos szakértő között semmilyen eljárás nem folyt, Farkas Márton és ügyvédje hazudik, ha azt állítja, hogy neki kiegyenlítetlen tartozása van.

Juszt: Erdős nem szakértője a műsornak

Az orvos szakértő a vita eldöntése érdekében a Budapesti Ügyvédi Kamara elnökéhez, dr. Réti Lászlóhoz és Juszt Lászlóhoz, a jogi eseteket feldolgozó MTV-s műsor vezetőjéhez is levelet írt. Réti az Index kérdésére azt mondta, hogy a panaszt valóban megérkezett, és az etikai bizottság vizsgálja majd.

Juszt László viszont még nem hallott az ügyről, és kérdésünkre kijelentette, hogy nem is akar állást foglalni a felek közötti vitában. Az ismert műsorvezető elmondta, hogy Erdős ugyan kétszer szerepelt produkciójában, de nem alkalmazottja, nem szereplője és nem is állandó meghívottja a műsornak, hanem az egyik szereplő jogi képviselője volt, így a Tévé ügyvédje műsornak semmi köze sincs Erdős ügyeihez.