Két apja van, egyik sem akarja

2007.05.22. 11:31
Megoldhatatlan jogi problémával szembesült egy amerikai bíróság. Egy nő ugyanaznap feküdt le egy egypetéjű ikerpárral, majd teherbe esett. Az apaságot DNS-vizsgálattal sem lehet tisztázni.

Raymon és Richard Miller egy hároméves kislány apja és nagybátyja. Hogy pontosan melyikük ki, azt még a DNS-tesztnek sem sikerült megállapítania, írja az ABC News.

Ugyanazt szerették, majdnem egy időben

Raymon és Richard ugyanis egypetéjű ikrek, genetikai állományuk teljes egészében megegyezik. A gyermek anyjával pedig mindketten lefeküdtek, ráadásul ugyanazon a napon, pár óra eltéréssel.

A lány anyja, Holly Marie Adams a szülés után Raymont nevezte meg apaként. Ő viszont nem akart gyerektartást fizetni, ezért perbe fogta ikertestvérét.

A bíróság, miután a DNS teszt kimutatta, hogy Raymon és Richard is 99,9 százalékos valószínűséggel a gyermek apja, végül az anya szava alapján Raymont ítélte apának. Hogy miért, azt a bíró Fred Copeland sem tudta igazán megindokolni.

Mi van, ha gyilkoltak volna?

"Nézze, a lány pár barátnőjével berúgott a rodeón, aztán Raymon ajtaján dörömbölt a szexért. Raymon azt mondja, hogy vonakodva - nem hiszem, hogy vonakodott -, mindegy, szerintem ekkor fogant a gyerek" - nyilatkozta Copeland az ABC-nek.

Raymon persze nem fogadja el az ítéletet. "Mi van, ha egy ikerpár egyik tagja gyilkosságot követ el? A DNS-minta semmit sem bizonyít, ilyen esetben el kell vetni az ügyet" - mondta.

Lori Andrews családjogász szerint azonban apasági ügyekben más a helyzet. Itt puhább a jog, a missouri törvények például csak 98 százalékos genetikai egyezést írnak elő az apaság megállapításához.

Felezni kéne

A vita mindenesetre teljesen megkeserítette a család életét. Az ikrek anyja - az az egy biztos, hogy ő a nagymama - rendszeresen látogatja a kislányt, fiai azonban egyáltalán nem. És hogy mi lehet a megoldás? Bob Gaensslen, a texasi Orchild Cellmark bűnügyi labor kutatója szerint a testvéreknek meg kéne felezniük a gyerektartást. "Mindketten lefeküdtek a nővel, úgy lenne igazságos, ha mindketten fizetnének" - mondta.