Órákig égett a Universal stúdiója

2008.06.01. 18:26
Kigyulladt az Universal filmstúdió az Egyesült Államokban. A lángok helyi idő szerint vasárnap hajnali háromnegyed ötkor csaptak fel az egyik hangárszerű épületben. A tűz legalább egy robbanást is okozott.

A King Kong kiállítás teljesen megsemmisült és több tízezer film égett el a Universal filmstúdióban kitört tűzben. A lángokban megsemmisült egy new yorki utcakép-díszlet és a Vissza a jövőbe trilógia egyik díszlete. A károkat több tízmillió dollárra becsülik.

A lángok elértek egy videókönyvtárat is, ahol több tízezer film ég. A tűzoltóknak egyelőre nem sikerült teljesen eloltani a tüzet. A Universal filmstúdió vezérigazgatója, Ron Meyer azt mondta, semmi pótolhatatlan nem semmisült meg, a filmek másolatait és eredeti kópiáit máshol tartják ugyanis.

Lehetséges, hogy éppen forgattak, de ezt egyelőre nem tudták megállapítani – mondta a Los Angeles-i tűzoltókapitány. A tűzoltók igyekeznek megakadályozni, hogy a lángok átterjedjenek a közeli bozótra. Az oltásban helikopterek is részt vesznek, és mintegy száz városi és megyei egyenruhást vezényeltek ki, hogy segítsenek a stúdió tűzoltóinak.

A televíziós közvetítések képein vastag füstoszlop látszott. A tűz miatt négy vagy öt épületben keletkeztek károk – mondta egy tűzoltó újságíróknak. Legalább egy épület teljesen megsemmisült – közölte a BBC brit közszolgálati média internetes oldalán. Egyes források szerint megsérült egy díszlet, ami New York egy utcáját ábrázolja. A CNN amerikai hírtelevízió információi szerint egy kápolna-díszletet és a Ciklon nevű hullámvasutat is megrongálták a lángok.

A 930 ezer négyzetméteres területen a látogatók megnézhetik többek között a King Kong és a Világok harca című filmek, a Született Feleségek és a CSI: A helyszínelők tévésorozatok díszleteit. Itt forgatták egyébként a Jurassic Parkot és az E.T-t is.

A stúdió melletti vidámpark vasárnap ki fog nyitni, de a forgatási helysíznekre szervezett körutakat befolyásolja a tűz – mondta Eliot Sekuler, a Universal stúdió szóvivője.