Aki nemet mondott ötmilliárd dollárra

2007.07.15. 11:21
Egy francia vállalat ötmilliárd dollár értékű uránt bányászna egy ausztráliai nemzeti park mellett, de egy helyi erdész nem engedi. Jeffrey Lee-nek a természet érintetlensége és az ősök szellemének tisztelete fontosabb, mint a gazdagság.

Lee-t, aki az Ausztrália északi részén található Kakadu Nemzeti Parkban dolgozik erdészként, egy energiaipari óriás, a francia Areva vállalat kereste meg. A cég Lee családjának földjén, a nemzeti park mellett levő Koongarrában létesítene bányát, hogy az ott található, több mint 14 ezer tonna uránt kitermelje. A kb. ötmilliárd dollár értékű érc bányászata az urán piaci árának emelkedése miatt jó üzlet, Lee azonban nem kér belőle – írja a The Sydney Morning Herald.

A 36 éves Lee a Djok klán tagja, ősei helyi bennszülöttek voltak. "Szent helyek, ősi temetők találhatók itt, és az én felelősségem vigyázni rájuk" – nyilatkozta Lee. Az erdész kivitte az ausztrál lap újságíróját egy sziklacsoporthoz, amin egy kéknyelvű szkink (egy helyi gyíkfajta) több évszázados sziklarajza található. Lee szerint a gyíkot nem szabad megzavarni, mert az is egy dzsang, vagyis a szent spirituális helyek egyike, amiket a nemzeti parkban megforduló évi 230 ezer turista sem látogathat. Az erdész úgy véli, ha megzavarják a tájat, rossz dolgok fognak történni.

Világörökség lehetne

A helyi törvények 2005 óta engedélyezik új bányák létesítését az észak-ausztrál uránkészleteknél, de azt is kimondják, hogy a helyi földek tulajdonosainak vétójoguk van. Az Areva ajánlott pénzt, lakást és kocsit Lee családjának, és ők engedélyezték is volna a kitermelést, Lee azonban hajthatatlan maradt. "Nem kell, amit a fehér ember ajánl nekem. Nem érdekel a pénz, van munkám, van mit ennem, tudok vadászni és halászni. A nagyszüleimtől hallottam történeteket erről a vidékről, és át akarom adni ezeket majd a gyerekeimnek" – mondta. Lee-nek egyébként nincs gyereke, a klánjának ő az utolsó sarja.

Lee most azt próbálja elérni, hogy Koongarrát csatolják a Kakadu Nemzeti Parkhoz. A park a világörökség része, és ha Koongarra is hozzátartozna, az erdész akaratától függetlenül is háborítatlanul kellene hagyni. Az ausztrál kormány már jelezte a világörökségi helyszíneket felügyelő Unescónak, hogy egyetért Lee kezdeményezésével.